Un protest spontan a fost declanşat luni dimineaţa de aproximativ 200 de angajaţi ai Termocentralei Mintia, însă în urma negocierilor purtate între administraţia Complexului Energetic Hunedoara şi reprezentanţii sindicatelor, activitatea a fost reluată în condiţii de normalitate. Totuși, susțin protestatarii, se așteaptă un răspuns de la guvern în ceea ce priveşte implicarea acestuia în găsirea de soluţii pentru continuarea activităţii Termocentralei Mintia. În caz contrar, săptămâna viitoare, activitatea va fi oprită complet, susține liderul Sindicatului “Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc.

Sindicaliștii sunt nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit avansurile la salariul pe luna decembrie, conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) încercând să dezamorseze acest conflict prin discuţii cu oamenii.

“Dacă nu primim niciun răspuns până lunea viitoare, atunci vom opri activitatea”, a spus liderul sindical citat de Agerpres.

Pe de altă parte, Sindicatul “Muntele”, reprezentativ în cadrul CEH, a anunţat luni că ministrul Economiei, Virgil Popescu, va trimite Corpul de control la sediul Complexului pentru a verifica motivele din cauza cărora avansurile la salariile pe luna decembrie au fost plătite doar pentru o parte dintre angajaţi.

Sindicaliştii menţionează că un protocol semnat între administraţia CEH şi Sindicatul “Muntele” stabilea ca drepturile băneşti să fie achitate către toţi angajaţii pe data de 3 ianuarie şi nu diferenţiat, pe 3 şi 7 ianuarie, cum s-a întâmplat.

“Această acţiune (vizita corpului de control, n.r.) are ca scop investigarea cauzelor care au adus CEH în ipostaza de a nu putea plăti toţi angajaţii la data stabilită prin protocol”, se menţionează într-un comunicat al Sindicatului “Muntele”, remis luni AGERPRES.

Referindu-se la verificările Corpului de control al ministrului Economiei, preşedintele Sindicatului “Solidaritatea Hunedoara” şi-a exprimat speranţa că acestea vor avea o finalitate practică în mai multe direcţii cum ar fi lipsa unui stoc de cărbune la Termocentrala Mintia sau separarea CEH în două entităţi.

“Orice control asupra activităţii CEH este binevenit, dar sperăm să aibă şi o finalitate practică. Am fi bucuroşi să aflăm de ce nu s-a constituit stocul de cărbune pentru iarnă, când vor fi aplicate prevederile Legii 222/2019 privind separarea activităţii CEH sau de ce nu s-a dorit plata sumei de 6.000 de lei pentru testele efectuate de ICEMENERG la cărbunele din Indonezia, sărac în sulf (care ar permite funcţionarea termocentralei fără alte investiţii în instalaţiile de desulfurare, n.r.)”, a menţionat Iştoc.

Situaţia termocentralei a fost analizată, sâmbătă, și la sediul Prefecturii Hunedoara, prefectul Vasilică Potecă solicitând conducerii CEH să meargă şi să discute cu angajaţii societăţii.

Conform unui comunicat de presă al Prefecturii Hunedoara, emis după întâlnirea cu administraţia CEH, întârzierea salariilor a fost cauzată de lipsa banilor, motiv pentru care au fost efectuate plăţi doar pentru angajaţii din minerit, ceilalţi urmând să-şi primească drepturile în cursul acestei săptămâni.

Credit foto: Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

Sursa: Agerpres

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.