Noul arhiepiscop de Alba Iulia, Gergely Kovács va fi sfinţit episcop şi înscăunat la 22 februarie, după ce Papa Francisc l-a numit, la 24 decembrie, arhiepiscop de Alba Iulia.

Portalul de ştiri al diecezelor romano-catolice transilvănene, Romkat.ro a anunţat că ceremonia de înscăunare va avea loc în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia, în 22 februarie, cu începere de la ora 11. Arhiepiscopia urmează să ofere date suplimentare despre ceremonie la o dată
ulterioară.

La 24 decembrie, Papa Francisc a acceptat renunţarea la oficiu a arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi şi a lui József Tamás, episcop auxiliar, cei doi depunând-şi
demisiile, potrivit Codului de drept canonic al Bisericii pe motiv de limită de vârstă. În aceeaşi zi, Papa Francisc a numit şi un succesor al arhiepiscopului de Alba Iulia.

Noul arhiepiscop s-a născut în 1968, la Târgu Secuiesc. Din februarie 2012 este postulatorul cauzei de beatificare a episcopului transilvănean Márton Áron.

Gergely Kovács a obţinut bacalaureatul în oraşul său natal. În 1987 a început să studieze teologia la Alba Iulia, iar din 1990, în calitate de student al Collegium Germanicum et Hungaricum, şi-a continuat pregătirea la Roma, la Universitatea Pontificală Gregoriană. A fost hirotonit preot de către arhiepiscopul Lajos Bálint, la 3 iulie 1993, în oraşul său natal.

Studiile sale de la Roma şi le-a încheiat în 1996, obţinând doctoratul în drept eclesiastic.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.