Noul arhiepiscop de Alba Iulia, Gergely Kovács va fi sfinţit episcop şi înscăunat la 22 februarie, după ce Papa Francisc l-a numit, la 24 decembrie, arhiepiscop de Alba Iulia.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Portalul de ştiri al diecezelor romano-catolice transilvănene, Romkat.ro a anunţat că ceremonia de înscăunare va avea loc în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia, în 22 februarie, cu începere de la ora 11. Arhiepiscopia urmează să ofere date suplimentare despre ceremonie la o dată
ulterioară.

La 24 decembrie, Papa Francisc a acceptat renunţarea la oficiu a arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi şi a lui József Tamás, episcop auxiliar, cei doi depunând-şi
demisiile, potrivit Codului de drept canonic al Bisericii pe motiv de limită de vârstă. În aceeaşi zi, Papa Francisc a numit şi un succesor al arhiepiscopului de Alba Iulia.

Noul arhiepiscop s-a născut în 1968, la Târgu Secuiesc. Din februarie 2012 este postulatorul cauzei de beatificare a episcopului transilvănean Márton Áron.

Gergely Kovács a obţinut bacalaureatul în oraşul său natal. În 1987 a început să studieze teologia la Alba Iulia, iar din 1990, în calitate de student al Collegium Germanicum et Hungaricum, şi-a continuat pregătirea la Roma, la Universitatea Pontificală Gregoriană. A fost hirotonit preot de către arhiepiscopul Lajos Bálint, la 3 iulie 1993, în oraşul său natal.

Studiile sale de la Roma şi le-a încheiat în 1996, obţinând doctoratul în drept eclesiastic.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania