Organizația județeană Hunedoara a Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate susține, într-un comunicat de presă, necesitatea realizării unui grup energetic nou de 400 MW CCGT, pe gaz, cu funcționare flexibilă la Termocentrala Mintia. PLUS Hunedoara vine cu mai multe soluții, după recentele probleme de la Termocentrala Mintia și de la Termocentrala Paroșeni și consideră că securitatea energetică a României poate fi asigurată doar prin managementul rațional al resurselor naturale și prin tranziția către un sector energetic curat.

PLUS Hunedoara consideră că sectoarele de producție, transport și de distribuție energie au nevoie, în următorii 10 ani, de investiții de peste 10 miliarde de euro, iar sectorul energetic trebuie să revină în actualitate și să fie o prioritate pentru orice guvern responsabil.

”Modul amatoricesc în care fostele guverne PSD au înțeles să interpreteze Strategia Energetică Națională iese la iveală, iar ceea ce se întâmplă în aceste zile la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este o dovadă în acest sens. Termocentrala Mintia riscă să nu mai funcționeze în mod corespunzător, Termocentrala Paroșeni și-a epuizat stocurile de cărbune, angajații nu își iau la timp salariile, iar mii de locuitori ai municipiului Petroșani au fost lăsați în frig, iar situația se poate repeta oricând la Deva”, se arată în comunicatul de presă al PLUS Hunedoara, remis redacției Știrile Transilvaniei.

Documentul mai precizează că problemele recente de la CEH sunt plasate într-un context dat și de un nivel ridicat de sărăcie energetică. Definirea deficitară a consumatorului vulnerabil, colectarea deficitară a datelor privind consumatorii vulnerabili, precum și absența unui Plan Național de Acțiune pentru combaterea sărăciei energetice toate acestea sunt aspecte care complică situația. Totul este dublat de lipsa de cunoștințe de specialitate la nivelul administrației de stat și locale, management lipsit de competență și nepotism politic în zona de stat.

Printre soluțiile concrete pe care PLUS le propune sunt aplicarea de urgență a prevederilor Strategiei Energetice a României 2019-2030 referitoare la investiții, lansarea rapidă și bugetarea proiectului de realizare a unui grup energetic nou de 400 MW CCGT pe gaz cu funcționare flexibilă Mintia prin punerea în aplicare a proiectului japonez al cărui studiu de fezabilitate a fost elaborat de către Kansai Electric Power și Proiectul ROMGAZ cu studiu de prefezabilitate elaborat de către ISPE, ce va duce la o capacitate de 350MWc 43Gcal/h, funcționare pe gaz metan, tehnologie de ultimă generație și asigurarea funcționării în condiții de înaltă eficiență, flexibilitate ridicată de funcționare, asigurarea continuității și siguranței în furnizarea de energiei electrică și a căldurii, respectarea legislației de mediu și economie din punct de vedere al costului ciclului de viață.

De asemenea, PLUS Hunedoara susține stoparea imediata a politizării instituțiilor energetice (CEH) și reabilitarea specialiștilor energeticieni alungați de la Termocentrala Mintia în perioada 2009-2019, odată cu întocmirea de urgență a unui Plan de acțiune pe termen mediu și lung pentru tranziția de la cărbune la gaz în generarea energiei electrice.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.