Spectacolul “Camino real”, de Tennessee Williams – o piesă interzisă pe vremea comunismului – va fi montată de regizorul Cosmin Chivu la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu, în avanpremieră, în 17 ianuarie. Piesa a mai fost jucată în 1982, însă apoi a fost imediat interzisă de regimul de la acea vreme.

Regizorul Cosmin Chivu, stabilit la New York, montează la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu spectacolul “Camino real”, de Tennessee Williams, care se va juca în 17 ianuarie pentru prima dată în România după 30 de ani, fiind interzis în timpul regimului Ceauşescu, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, directorul teatrului, actorul Constantin Chiriac.

Potrivit sursei citate, regizorul Cosmin Chivu a fost ales pentru prima mare producţie din 2020 a Teatrului Naţional “Radu Stanca” din Sibiu, care va avea avanpremiera în 17 ianuarie, pentru că este “o personalitate în SUA”.

“Cosmin Chivu este unul din cei mai importanţi colaboratori pe care îi avem de-a lungul timpului în festival. (…) Este una din cele mai importante personalităţi în clipa asta – şi credeţi-mă că nu spun vorbe mari – în SUA. (…) Cosmin Chivu este unul din cei mai importanţi specialişti în ceea ce înseamnă Tennessee Williams. Am fost martor când o doamnă care primise premiul Oscar vorbea la modul elogios despre acest domn, care a făcut un spectacol la Actors Studio, Actors Studio fiind probabil cea mai importantă structură ca vizibilitate din lume, dar în mod cert cea mai importantă structură a Americii (…), în care el a făcut un spectacol cu vreo şapte laureaţi ai Oscarurilor. (…) Faptul că facem această deschidere de stagiune cu acest spectacol, totul este gândit strategic”, a arătat Constantin Chiriac.

Chiriac a mărturisit că el a jucat în “Camino Real” în 1982, când spectacolul a fost regizat de Iulian Vişa, care “a pus pentru prima dată în istoria acestei ţări ‘Camino Real'”.

“A fost unul din cele mai mari spectacole montate vreodată în România. Teatrul Bulandra, împreună cu Liviu Ciulei, a venit la a treia reprezentaţie. (…) Era un spectacol de un impact social incredibil. La un moment dat năvăleam în sală şi împreună cu toată sala se cânta ‘daţi putere poporului’, aprinzându-se luminile şi fiind un moment năucitor social”, a spus Constantin Chiriac.

Potrivit lui Constantin Chiriac, acest spectacol “a avut un impact extraordinar” pe timpul regimului Ceauşescu, motiv pentru care a fost interzis după un an.

„Camino Real este un oraș la capătul lumii, situat într-un stat polițienesc, o țară nedeterminată din America Latină. Conflictul central se consumă între puterea absolută reprezentată de Gutman (alături de ofițerii săi) și de oamenii de rând în care sunt incluși vânzători de stradă, ghicitoare și prostituate. Gutman neagă singura sursă de apă rămasă pentru cei săraci și deposedați și amenință în public că o revoltă sau o revoluție ar putea duce la sfârșitul lumii.

Personajele pe care Tennesee Williams le reînvie din paginile de istorie și literatură sunt Don Quixote, Casanova, Camille și Lord Byron. Ele sunt acum contemporane, speră să-și găseacă rostul în viață și locuiesc împreună în locul în care corupția și indiferența au imobilizat și aproape distrus spiritul uman. Asistăm la o aventură plină de umor, strălucire, sărăcie, pasiune, disperare și răsfăț, un drum fără ieșire. Asemenea unui vis sălbatic, drumul eroului central, Kilroy, poate fi interpretat ca un tunel apocaliptic al condiției umane, ca un delir într-un oraș al păcatelor, sau ca o cale spre mântuire. Fost campion de box, personajul principal „cu o inimă mare cât un cap de copil”, se confruntă cu alegerile vieții sale poate pentru ultima oară. Kilroy, acest străin inocent este ispitit, jefuit, bătut, omorât și poate, la final, răscumpărat.

Piesa „Camino Real” este alcătuită dintr-un prolog și șaisprezece „răspântii”. Clădirile dintre cele șaisprezece străzi sunt populate până la refuz, învăluite de mister, de bogăție sau sărăcie și de dorințe carnale, după chipul și asemănarea ființelor care le populează. Așa cum ne indică autorul, „Camino Real” implică construirea unei lumi paralele, a unei existențe separate. În consecință, piesa nu este împărțită în acte tradiționale, ci în „răspântii”, o construcție dramatica ce reprezintă concepția modernă a timpului; una care nu este liniară, ci una fragmentată. Această fragmentare a experienței umane sugerează focalizarea instantanee asupra momentului, episodul prins în timp și înghețat în spațiu. Aici spectatorul poate rămâne în colțurile ascunse ale motivațiilor umane, unde comportamentul este pe cât de clar, pe atât de complex. Piesa refuză să accepte timpul ca secvențial sau ca ceva pe care toate ființele umane îl simt uniform. Spectatorii nu sunt doar martori oculari, sunt invitați să participe. Nu la un „joc”, nici la o „farsă predictibilă”, expozițiune-intrigă-acțiune-punct culminant-deznodământ, ci mai degrabă la o fragmentare delirantă generată de mintea umană în sine.

Mesajul central al piesei gravitează în jurul unei progresii meditative ce privește înspre libertatea de gândire și mobilitate a celor marginalizați și criminalizați vizavi de puterea absolută a forțelor restrictive.” Cosmin Chivu, regizor

“Camino Real” va avea premiera în 19 ianuarie la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania