Numărul elevilor de la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” din Arad care au ajuns la spital după ce s-au simţit rău a crescut la 18. La liceu, autorităţile caută cauza care a dus la intoxicarea copiilor, în timp ce administratorul firmei care a făcut dezinsecţia în şcoală a fost chemat la sediul IPJ.

Ministerul Sănătăţii (MS) s-a sesizat şi a dispus un control mixt de urgenţă, după ce la unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Arad s-au prezentat 18 elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, de la Liceul German cu erupţii la nivelul feţei, greţuri şi vărsături, anunţă MS. Conform sursei citate, există suspiciunea că în sălile de curs unde aceşti elevi învaţă, vineri, au fost efectuate proceduri de Dezinfecţie, Desinsecţie şi Deratizare (DDD) şi este posibil ca elevii să fi intrat în contact cu substanţe chimice, care să le fi produs această simptomatologie. 

„O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a deplasat la unitatea şcolară şi a cerut de la ISU ARAD, autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs. O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s-a deplasat la UPU a spitalului judeţean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia celor 18 copii”, conform Ministerului Sănătăţii. 

De asemenea, reprezentanţi ai DSP Arad şi Poliţia caută firma care a efectuat operaţiunile DDD. Se pare că aceasta are sediul social la Deva, arată ministerul. La acest moment, starea de sănătate a celor 18 copii este bună. Aceştia au rămas sub supraveghere, fără a necesita internare.

„Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timişoara o astfel de situaţie să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operaţiuni de deratizare, dezinfecţie şi desinsecţie, dar se pare că la Arad, nimeni nu şi-a făcut treaba. Iată cum, 20 copii au ajuns la UPU cu iritaţii faciale şi oculare pentru că, în continuare, operaţiunile DDD se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar şi a Inspecţiei Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum fimele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovaţi care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiţi să schimbăm radical legislaţia”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache. 

„Primii copii au ajuns la ora 17.00. Au fost 5 copii, după aceea au tot început să vină. Au ajuns şi cu ambulanţa şi cu familiile. Acum sunt 18 elevi. Sunt în stare stabilă, dar rămân sub supraveghere medicală, deocamdată, şi aşteptăm rezultatul analizelor pentru a afla ce au în organism. Sunt elevi de la clasele V-VII, de la acelaşi liceu. Copiii spuneau că n-au simţit miros, dar că, la un moment dat, a început să li se înroşească pielea, să se irite faţa şi ochii”, a spus Simina Roz, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Arad.

Potrivit prefectului de Arad, o firmă din Deva ar fi efectuat lucrări de dezinsecţie în şcoală. Administratorul firmei a fost chemat de urgență la sediul IPJ Arad. 

„Se află în drum către Arad administratorul firmei care a făcut dezinsecţia. Poliţia se află la faţa locului, se desfăşoară o anchetă. Eu nu am vorbit cu reprezentantul firmei pentru că nu a răspuns la telefon. S-a dat telefon de la Arad, de la Inspectoratul de Poliţie, la Inspectoratul de la Hunedoara, şi administratorul firmei se află acum în drum către Arad. Este o firmă din Deva. Se pare că au avut contract cu şcoala, din moment ce s-a găsit o factură acolo, care era emisă de Liceul German”, a declarat prefectul Gheorghe Stoian. 

La liceu sunt reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Prefecturii, dar şi echipa CBRN de la ISU.

Un număr de 18 elevi de la Liceul German din Arad au ajuns la spital după ce s-au simţit rău. La liceu, autorităţile caută cauza care a dus la intoxicarea copiilor, în timp ce administratorul firmei care a făcut dezinsecţia în şcoală a fost chemat la sediul IPJ.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.