Acest complex de inferioritate față de maghiari e de neînțeles pentru mine! Cum este posibil ca sute de mii de români (dacă nu cumva chiar milioane) să creadă că un teritoriu de 102.000 kmp, recte Transilvania+Banat, cu peste 6.500.000 de locuitori, plus o diaspora de vreo 1-1.500.000, deci cu o suprafață mai mare ca a Ungariei și cu o populație de 70% români, mai poate fi revendicat de o țară mică, cum este Ungaria ????

E vreo mare putere militară Ungaria și eu nu știu ??? Este rușinos, pentru majoritatea românească, să se manifeste ca și cum ea ar fi minoritară în propria-i țară, afișând o atitudine de tip cetate asediată…

De fiecare dată în istoria Transilvaniei, schimbările administrative s-au făcut prin voința marilor puteri, prin tratate sau arbitraje. Ungaria sau România au fost doar beneficiarele unor conjuncturi politice și militare. Nimic mai mult.

Ar trebui să ne fie frică, în primul rând, de proprii noștri conducători și administratori. Fiindcă ei, sunt cei mai mari inamici ai acestui popor român.

După 100 de ani de la alipirea Transilvaniei la România, ar fi cazul să terminăm cu fobia asta antimaghiară. Devenim penibili.

Imaginați-vă următorul scenariu. Anul 2030, Ungaria s-a reunit cu Transilvania și Banat. Țara are o populație de cca 17.000.000 de locuitori, din care cca 5.000.000 români, adică aproape 30%.

La alegerile parlamentare, Partidul Național Român, proaspăt constituit, a luat 35% din voturi (prezența românilor la vot fiind mult peste media națională).

Dacă UDMR, cu 5-6% din voturi, are o importanță așa de mare în România ultimilor 20 de ani, vă dați seama cam cum va fi perceput acest colos românesc, pe scena politică maghiară.

Este evident, pentru toată lumea care poate gândi independent de stimulii externi, că Transilvania este o regiune europeană, cu tradiții și mentalități de tip mitteleuropene, de aceea are nevoie de mult mai multă libertate administrativă, financiară și economică, care detestă sistemul centralist actual și își dorește o cu totul altfel de Românie.

Autonomie sporită, regionalizare, crearea unui stat federal sunt lucruri care merită cerute, sunt lucruri pentru care merită să te lupți. Dar, de aici, la nu știu ce ocupare a Transilvaniei de Ungaria este cale lungă. Ardealul nu-i de luat și de dat, nici de către români, nici de către maghiari.

Dacă conjunctura internațională se schimbă, dacă va fi iar război, Doamne Ferește, atunci da, pot înțelege să-ți fie teamă. Dar acum, în 2020, după peste 100 de ani de stat unitar și național, când ești membru NATO și UE, să-ți mai fie frică de maghiarii din Ardeal, o comunitate ce luptă să supraviețuiască tăvălugului istoriei, să-ți fie frică de un stat care nu e nici pe jumătate cât al nostru, mi se pare o chestiune foarte gravă, care dovedește un singur lucru. Lipsa unei identități naționale puternice, la foarte mulți dintre concetățenii noștri.

Antimaghiarismul, de fapt, încearcă să acopere slăbiciunile noastre, ca tânăr popor pe scara istoriei și ca stat modern, incapabil să se gestioneze corect și eficient.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania
Articolul precedentDouă curse aeriene deviate din cauza ceții
Articolul următorEfectele bullying-ului asupra Generației Z și Alpha
Avatar
Istoria ne poate ajuta să construim o identitate stabilă și clară: transilvanismul. Cine are o identitate culturală hotărâtă, nu se teme de a-l cunoaşte pe celălalt, pe cel care este diferit, spunea mentorul transilvanismului, arhitectul Károly Kós. Identitatea comună funcţionează similar cu identitatea personală: un om puternic şi liber, nu se teme de deschidere, de acceptare, de diferenţe culturale, religioase sau etnice. Ci din contră vede în acestea un imens potenţial neexploatat, o imensă sursă de îmbogăţire. Haideţi să dăm o şansă acestui potenţial de a schimba Transilvania şi implicit România ! Să fim noi, ardelenii, motorul acestei schimbări de mentalitate !!! Suntem siguri că vom reuşi !!! Dar pentru asta avem nevoie de voi, cât mai mulţi români, maghiari, secui, saşi, romi, armeni, evrei, ucraineni, etc, fiindcă a schimba situaţia de azi, nu este un lucru uşor.

18 COMENTARII

 1. Domnu Tudor Duică, vă felicit pentru articol! Dar vreau și eu să fac o precizare: Hai să nu zicem ura, dar de această intoleranță față de ungurii au nevoie politicienii romăni și SRI. ul ca să încalecă această practicâ în lupta lor pentru putere. Poporul romăn este doar un sacrificiu în acest joc murdar. Ar trebui explicat mai des sensul expresiei “devide” et impera”! Trebuie sxplicat omului simplu că nu se poate trăi o mie de ani cu ura în piept, că pînă la urmă te înbolnăvest de ea! Și trebuie explicat, că noi nu furăm Ardealul, der nici nu putem permite să ne asimileze cum se face de un secol. Vrem descentralizare, și atît, și asta o vom face cu sau fără voia majoritară! Cu stimă.

  • aceasta intoleranta nu are nevoie de de politicienii romani sau SRI ci de declaratiile unui Viktor Orban sau Tokes .

  • Stimabile, nu exista intoleranta a romanilor pt unguri. Nici vorba de asa ceva. Exista insa reactii ale romanilor la comportamentul primitiv si nesimtit al unor maghiari in Romania. Ce faceti dvs in Cv si Hr este o rusine, o mizerie, nu altceva. Iar politica de intimidare si bagare a pumnului in gura , folosita de maghiari pana in 1918, a renascut dupa 1990. Sa facem un mini -mini -inventar al modus-operandi maghiar atunci cand sunt expuse realitati ce nu se vor a fi cunoscute: Radu Banciu – amendat de CNCD, unde mare sef e un maghiar ,doar pt ca a spus in emisiune ca nicaieri in lumea asta nimeni nu procedeaza si dusmaneste cum face maghiarul, etc etc Au pierdut insa in instanta. Dan Tanasa , este hartuit si batjocorit pt ca are castig de cauza in instantele romaneste vizavi de abuzurile politicienilor UDMR .Corbii Albi, urla rage si suspina pt ca politicienii UDMR sunt condamnati pt coruptie in Romania si nu este voie domnule. Nu este voie sa judeci un maghiar in Romania pt faptele sale. Este discriminare daca judeci un maghiar in Romania. Un maghiar trebuie sa faca ce vrea el, mai ales in raport cu romanii si nu au voie romanii sa il judece pt faptele sale.
   Nu o sa aveti ce doriti dvs stimabile, democratia nu e feudalism, sunteti in UE si in Romania, minoritatea se supune majoritatii ! Nu mai suntem in feudalism stimabile. Lasati amenintarile, ca nu speriati pe nimeni,

 2. Cine are o identitate culturală hotărâtă, nu se teme de a-l cunoaşte pe celălalt, pe cel care este diferit, spunea mentorul transilvanismului, arhitectul Károly Kós.Citatul e valabil maghiarilor si nicidecum …altora !

 3. Voi si azi va luptati cu morile de vant ! Si construiti palate din nisip ! Chiar nu ati invatat nimic ?

  • Palate de nisip? Asta-i vax. De daci energetici si extraterestri care au construit piramidele ce zici?

  • Care ,,Voi” ? Ca sa-l citam putin pe Karoly Kos :
   ,„Timp de o mie de ani un miracol s-a întâmplat pe teritoriul Transilvaniei, astfel că trei popoare, secuii, maghiarii si germanii şi trei culturi, trăiesc împreună, păstrându-şi — pentru că şi-au putut păstra — personalitatea lor distinctă, dar căpătând totodată şi un caracter comun, diferit de culturile şi popoarele învecinate, înrudite sau nu.”
   Károly Kós.

   ,,Noi identificam maghiarismul cu natiunea maghiara si nu vom avea nici n fel de consideratie pentru cei care traiesc in Ungaria si nu vor sa fie maghiari .Nu vom da dreptate nici unei doleante prezentate de nationalitati. Nu ne intereseaza care sunt doleantele si nadejdile acestor nationalitati,nici chiar atunci cand ele nu pun in pericol unitatea statului maghiar national. Problema nu este aceasta ci de a sti ce vrem si cum va trebui sa actionam impotriva nationalitatilor si in interesul unitatii Statului maghiar, al progresului natiunii maghiare ”
   Karoly Kos-1907

 4. Nu există antimaghiarism, există însă o ripostă la pretențiile anumitor maghiari. Din întreaga Europă doar maghiarii se înconjoară cu ziduri. Așa că lăsați România să se dezvolte fiindcă o face bine chiar dacă nu ne convine ritmul.

 5. Maestre Dica, cand falsifici orice document , orice autor, cand denaturezi opera tuturor ardelenilor cand faci referire la opera acestora omitand esentialul, can d cenzurezi ca un stalinist pe pagina ta , nu inseamna ca nefiind contrazis mai ai si dreptate. Stilul dumitale habarnist, prin care promovezi incultura si prostia, incoculand ideea ca refuzand maghiarizarea, nu esti si nu ai fost ardelean sau nu refuzi sa devii pro occidental, nu prosteste pe nimeni! Ce studii ai maestre ? Vinzi ulei grecesc si injuri balcanismul, ca a devenit mare sport asta.

 6. Care e socoteala cu moderarea comentariilor ? Sovinii maghiari pot posta fara moderare, iar comentariile ce nu concorda, trebuiesc moderate si desigur , neaprobate ?

  • Stimate domn, platforma modereaza automat toate comentariile, eliminând tot ceea ce conține cuvinte injurioase. Absolut toate comentariile care nu contin cuvinte injurioase sunt publicate.

 7. Pentru Claudiu
  Stimate domn, d-voastră în afară de atacuri la persoana lui Tudor nu aduceți în discuție absolut nimic. Sunteți interesat ce activități economice are un om care pe lângă niște articole de bun simț și postate gratuit mai trebuie sa își întrețină familia. Cel mai corect ar fi fost să spuneți ce activitate aveți d-voastră și apoi să denigrați o activitate comercială absolut onestă. Vă recomand cu căldură uleiul, este de foarte bună calitate, de la un cunoscător. Legat de faptul că sunteți cenzurat pe pagina lui, uite poate omul nu vrea să discute cu d-voastră, și îl înțeleg doar din două fraze pe care le-ați scris. În rest să fiți sănătos și nu vă fie frică, Transilvania rămâne a transilvanenilor indiferent de naționalitate.

  • Stimate domn Lucian, observ ca dvs nu distengeti un atac la persoana cu expunerea unor realitati despre persoana lui Tudor Duica, pe care incercati sa ni-l prezentati ca fiind un intelectual , si va rusinati ca am spus ca este comerciant de ulei . Este neinteresant ce calitate are ul;eiul, asta nu depinde de Duica. Dumnealui fiind doar un comerciant de duzina si nu un producator. Nu pe mine ma cenzureaza domnul Duica, ci pe absolut oricine emite alta idee decat ideile sale hungariste. Domnule Lucian, transil;vanismul este o inventie a ungurilor dupa Trianon.

   Asta o spun ardeleni cu staif, precum Raoul Sorban, Iuliu Maniu, Vaida Voievod, etc . Natiunea transilvana nu a existat niciodata stimabile, oricati bani ai primit dumneata si Duica , ca si limba transilvaneana

   Nu va fie frica domnule hungarist Lucian, transilvanism sau hungarism nu inseamna decat cenzura, minciuna si impostura, adica exact comportamentul dvs de grup

   Intrebare pt dvs domnu Lucian : — cate scoli, licee si universiitati , existau in Transilvania , sustinute de statul de atunci pana in 1918 ? Puteti raspunde ? Eu sunt sigur ca NU

  • Ca un Post Scriptum, domnule Lucian Constantin, cititi va rog mai sus, ce spunea Karoly Kos, idolul dvs inainte de 1914 , asadar mult inainte de Trianon,…….

 8. Va felicit pt articol domnule Duica, un articol scris pesemne pe genunchi, fara gram de bun simt ca de logica sau documentare minima nici nu poate fi suspectat.

  In primul rand stati extrem de precar cu aritmetica domnu Duica, apoi, va aruncati sabloanele hungariste, denumite de vreo 90 de ani transilvaniste , in disperata speranta ca mai prostiti vreo 2 tantalai sa cante aria cu autonomia financiara, autonomie inca nedescoperita de vreun economist ,singurii promotori fiind dvs si separatistii hungaristi,pardon,ttranslvanisti, ca acum asa va autodenumiti.

  Ca sa inteleaga tot tantalaul cum e cu transilvanismul : maghiarii din Ardeal sunt frati cu maghiarii din Ungaria . , nu fac nici un fel de discriminare intre dansii. Aici intervine transilvanismul. Romanii din Ardeal, conform maghiarilor, atat cei din Ardeal cat si ceilalti, nu sunt frati cu ceilalti romani desi au aceeasi limba si absolut aceleasi traditii . De ce ? Pt ca doar langa maghiari ei sunt superiori celorlalti romani, dar desigur sunt inferiori maghiarilor, Asadar, romanii din Ardeal nu sunt frati cu ceilalti romani, ei sut dusmani cu acestia ca asa ne spune de vreo 8 ani domnul Duica , iar noi nu ne dovedim ardeleni daca nu credem 100% vorbele domnului Duica/. Putem denigra natiunea romana, ca o albei de porci o putem face, dar nu putem spune nimic despre maghiari. Nimic. Cine spune despre Avram Iancu ca a fost erou ardelean, este un sudist nesimtit si balcanic.
  Sunt multe de spus, dar timpul e limitat.

Comments are closed.