Un grup de studenţi din China vine să studieze la Universitatea Politehnica Timişoara, ca urmare a semnării unui acord privind înfinţarea Şcolii masterale China-România, eveniment care a avut loc luni, 13 ianuarie 2020, la Rectoratul UPT.

Colaborarea Universităţii Politehnica Timişoara cu Universitatea Dianzi din Hangzhou a demarat în martie 2019, când o delegaţie de la universitatea chineză a vizitat Politehnica timişoreană, UPT fiind prima universitate din Europa Centrală şi de Est cu care aceasta stabileşte un parteneriat.

Ulterior, la sfârşitul lunii mai 2019, o delegaţie a Universităţii Politehnica Timişoara, s-a aflat în China, la invitaţia Universităţii Dianzi din Hangzhou (HDU) unde, într-un cadru festiv, în care a fost subliniată tradiţionala prietenie chino-română şi speranţa ca relaţiile de colaborare dintre universităţi să se dezvolte, cu rezultate fructuoase pentru ambele părţi, a fost semnat un acord de cooperare bilaterală. Acesta punea bazele pentru viitoare proiecte comune privind organizarea de şcoli de vară, implicarea în proiecte de cercetare, realizarea de schimburi bilaterale de profesori şi studenţi sau schimburi culturale, acordarea de diplome duble.

O nouă etapă în dezvoltarea colaborării a avut loc luni, 13 ianuarie 2020 când, la sediul Rectoratului Universităţii Politehnica Timişoara, a fost semnat acordul de înfiinţare a Şcolii masterale China-România, UPT fiind reprezentată de prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban, rector, prof.univ.dr.ing. Marius Oteşteanu, prorector, prof.univ.dr.ing. Florin Alexa, decanul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale, şi prof.univ.dr. Daniel Dejica-Carţiş, decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării, în timp ce HDU a fost reprezentată de domnul Xue Xiaofei, vicesecretar al Comitetului de Partid, domnul Wu Yiqiao, secretar de Partid al Şcolii de Limbi Străine, doamna Wang Qiulan, directoarea Asociaţiei Liga Tineretului, domnul He Zhiwei, prodecan al Şcolii de Electronică şi Informaţie, şi doamna Fei Chenhan, directoarea Diviziei de Schimuri Studenţeşti a Biroului de Afaceri Internaţionale. După semnarea acordului, delegaţia chineză a vizitat campusul UPT.

Prin recentul acord s-a stabilit că Universitatea Politehnica Timişoara va accepta studenţi masteranzi din primul an de la Universitatea Dianzi din Hangzhou. Perioada de schimb este de 4 luni, iar un prim grup de studenţi din China va veni la studii în semestrul al doilea al anului academic 2019-2020, la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale. De asemenea, tot în 2020 vor fi organizate şcoli de vară tematice, la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării şi la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale.

Situată în oraşul istoric şi cultural Hangzhou, China, Universitatea Dianzi este o instituţie de învăţământ superior cu 30.000 de studenţi, care oferă mai multe domenii de studiu. În 1980 a fost înfiinţat Institutul de Inginerie Electronică din Hangzhou, care a fost ulterior redenumit Universitatea Dianzi din Hangzhou, aflată în prezent în topul instituţiilor de învăţământ superior din provincia Zhejiang.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.