Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti a organizat în 2019 mai multe programe pentru a evoca evenimentele din 1989-1990, dedicând anului comemorativ „30 de ani în libertate” o secţiune specială în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, publicând cărţi şi realizând expoziţii şi dezbateri pe această temă. În 2020 retrospectiva asupra perioadei schimbării de regim şi asupra celor treizeci de ani care i-au urmat continuă.

Astfel, joi, 16 ianuarie 2020, la ora 19.00 la Institutul Maghiar din Bucureşti (Str. Gina Patrichi nr. 8) va avea loc o conferință ÁBTL-CNSAS, oferind celor interesaţi oportunitatea de a cunoaşte o parte din activitatea desfăşurată de arhivele fostelor organe de securitate din Ungaria şi România. Printre altele, se va discuta şi despre măsurile comune ale serviciilor secrete din cele două ţări: Arhiva Istorică a Serviciilor Secrete din Ungaria (ÁBTL) şi Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), dar şi despre cele pe care le-au luat unul împotriva celuilalt.

Invitaţii serii sunt Bandi István, cercetător ştiinţific la ÁBTL, Buchet Constantin, preşedintele Colegiului CNSAS, Csendes László şi Toader Alexandra membri ai Colegiului CNSAS.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.