Numărul vizitatorilor la muzeele din judeţul Cluj a fost mai mare în 2019 comparativ cu 2018, cele mai importante creşteri înregistrându-se la Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul de Artă Cluj-Napoca, cu peste şase mii de vizitatori în plus la fiecare instituţie faţă de anul precedent.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Cluj, cel mai mare număr de vizitatori -74.526 de persoane a fost înregistrat în 2019 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în creştere cu aproximativ 6.500 comparativ cu anul 2018. Din acest total, o pondere uşor mai ridicată (38.430 de vizitatori) a revenit celor care au trecut pragul Parcului Etnografic “Romulus Vuia” din Hoia.

Sursa citată menţionează că şi obiectivele de patrimoniu găzduite de Secţia Pavilionară – Palatul Reduta de pe strada Memorandumului au trezit interesul unui număr mare de clujeni şi de turişti, respectiv 36.096 de persoane.

Pe următoarea poziţie în clasamentul celor mai vizitate muzee din subordinea Consiliului Judeţean se află Muzeul de Artă Cluj-Napoca, cu 70.018 vizitatori, instituţia muzeală primind în 2019 cu aproape 6.000 de persoane mai mult comparativ cu anul 2018. Aceştia au putut admira atât lucrări din cadrul expoziţiilor permanente ale muzeului cât şi capodopere expuse în cadrul celor 62 de expoziţii temporare organizate în anul 2019.

Pe lângă vizitatorii de la sediul instituţiei, lucrări din patrimoniul muzeului au mai fost admirate de peste 40.000 de iubitori de artă, la diferite expoziţii organizate în ţară.

Nu în ultimul rând, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea a primit, pe parcursul anului 2019, vizita a 17.426 de persoane.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, spune că muzeele au fost vizitate atât de turişti români, cât şi de străini şi că vor continua investiţiile în infrastructura acestora.

“E o reconfirmare a faptului că muzeele noastre constituie un reper important pe lista obiectivelor de vizitat, atât pentru turiştii români, cât şi pentru cei străini. Vom continua să investim în infrastructura acestor instituţii şi în promovarea patrimoniului cultural pe care îl deţin”, a declarat Alin Tişe.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.