40 de elevi de la Liceul Adam Müller Guttenbrunn din Arad au ajuns la spital, intoxicați, iar principala responsabilă pare a fi societatea de deratizare din Deva care, spun inspectorii sanitari, a folosit în concentrație prea mare o substanță, în timp ce o a doua substanță folosită era interzisă în România.

În timpul vacanței, în clase fusese făcută o dezinsecție generală. Copiii, din clasele a 5-a și a 6-a au început să se simtă rău luni seară, când au ajuns acasă. Medicii au decis că 14 copii să rămână internați și sunt monitorizați permanent.

Dezinsecția și deratizarea au fost făcute vineri, la Liceul german din Arad, de o firmă din Deva. Luni, în prima zi de școală – elevii ar fi găsit pete lipicioase pe bănci, spun părinții. La cursuri nu s-au simțit rău, dar când au ajuns acasă copiii au început să tușească, acuzau senzația de vomă, iar pe față le apăruseră pete roșii.

În clădirea liceului german învață circa 400 de elevi de gimnaziu. 14 din cei 40 de copii ajunși la urgență au rămas internați la pediatrie, în spitalului județean din Arad. Starea lor este mai bună acum, însă medicii vor să îi țină sub observație.

”Sunt stabili, încep să dispară simptomele, mă refer la reacțiile cutanate la iritația ochilor dureri abdominale, iar medicii sunt precauți, pentru că în momentul de față nu știm substanța cu care copii au intrat în contact.”, a declarat Simina Roz, purtător de cuvânt al spitalului județean Arad.

Între timp, autoritățile au început ancheta. Ministerul Sănătății a trimis la Arad Corpul de Control, care a descoperit că dintre cele trei substanțe folosite, una avea concentrație prea mare, iar o alta era interzisă la noi în țară din aprilie anul trecut.

”La etajul unu nu se mai putea respira efectiv, după 4 zile deja am aceleași simtome ca și copii internați: ochi iritați, nas, gât. Din primele cercetări reiese că au fost două substanțe combinate, unul pentru suprafețe, care nu mai trebuia să se utilizeze în România din luna aprilie 2019, iar al doilea un biocid, nu știu de ce la folosit – l-a și amestecat și folosit într-o diluție mult mai mare decât scrie în aviz și fișa de utilizare”, a declarat Mioara Comana, director la inspecția sanitară de stat: 

Pe de altă parte, reprezentanții fimei din Deva care a făcut dezinsecția se apară spunând că ei nu au depășit concentrațiile de substanțe.

”Nu ne explicăm nici noi, s-au luat probe din aer și să vedem ce s-a întâmplat, poate o toxiinfecție alimentară. De regulă scrie și pe fișa de scuritate a produsului, simptomele acestea sunt doar în cazul ingerări”, a declarat Csaba Vereș, administratorul firmei de dezinsecție DD Chim SRL din Deva.

Totuși, polițiștii au deschis un dosar penal, iar școala va rămâne închisă și miercuri. În toată această perioada, pereții și podelele sunt curățate cu apă, din două în două ore, pentru a se elimina substanțele nocive. La patru zile de la dezinsecție, în sala de curs se mai simțea un miros înțepător pe care l-au simțit inclusiv oficialii veniți în control. De altfel, inspectorii sanitarti spun că au simțit și ei iritații similare cu cele ale copiilor și se întreabă cum nu au observat aceste aspecte și reprezentanții școlii, atunci când au început orele.

Jurnaliștii de la „Jurnalul Național” publicau, în 2018, o serie de dezvăluiri despre societatea SC DD Chim SRL, cu sediul în Deva, care a câștigat licitația organizată de Primăria Arad, pentru dezinsecție și deratizare, în schimbul sumei de 2.146.117,4 lei cu TVA inclus, adică 476.915 euro (pentru o perioadă de cinci ani)

Compania, deţinută de Csaba Vereş, a fost în anul 2016 angajatorul actualului deputat PSD de Hunedoara, Ilie Toma, fost director executiv al Casei Judeţene de Pensii. Soţia deputatului ocupă funcţia de şef serviciu de relaţii publice din cadrul Primăriei Municipiului Deva, autoritate publică locală la contractele căreia, de asemenea, compania de deratizare deţinută de Csaba Vereş este abonată de ani de zile.

Pentru contractarea acestor servicii, Primăria Municipiului Arad a organizat o licitaţie deschisă, impunând ca şi principal criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut. La procedura respectivă, aşa cum reiese din cuprinsul anunţului de participare, au fost depuse patru oferte, din care autoritatea contractantă a decis că doar trei pot fi considerate admisibile. În final, la data de 14 august, Primăria Municipiului Arad a anunţat că a desemnat drept câştigătoare a contractului de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie oferta depusă de către societatea SC DD Chim SRL.
Această ofertă a fost, iniţial, contestată de ceilalţi participanţi la licitaţie, fiind invocat, în faţa Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), motivul că acest preţ este nejustificat de mic. În cele din urmă, CNSC a respins contestaţia, iar licitaţia a mers mai departe.

Conform informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), societatea SC DD Chim SRL a fost înfiinţată în anul 1992, avându-l drept asociat unic pe Csaba Vereş, domiciliat în judeţul Hunedoara. În anul 2009, Csaba Vereş i-a cesionat toate acţiunile deţinute în cadrul acestei firme unei anume Berta Vereş, născută în anul 1942, pentru ca, la începutul lunii februarie a anului 2015, să răscumpere aceste acţiuni, în schimbul sumei de 100.000 de lei.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.