În prezența unui numeros public, la Luduș a avut loc astăzi lansarea unei lucrări de referință: Monografia Orașului, o lucrare elaborată pe parcursul a trei ani de către o echipă formată din 14 persoane, reputați specialiști. O foarte importantă contribuție la acest proiect ambițios a avut-o colegul nostru, Levi Bagy, unul dintre cei mai apreciați artiști fotografi transilvăneni. Levi a ilustrat cu fotogarfiile sale cea mai mare parte a monografiei. Practic, toate fotografiile recente din această lucrare sunt creația colegului nostru de care noi, la redacția Știrile Transilvaniei, suntem tare mândri.

Evenimentul a avut loc la salonul de evenimente al Hotelului Sabis, alături de autori participând și doi oaspeți de seamă: prof. Univ. Dr. Iulian Boldea – prorector al Universității de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu-Mureş și prof. Univ. Dr. Cornel Sigmirean -preşedintele Institutului de Ştiinţe Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române

Lucrarea monumentală are aproximativ 1100 de pagini și a fost alcătuită într-o prezentare accesibilă tuturor, fără a face nicio concesie de la rigoarea științifică. Monografia, tipărită în condiții grafice de excepție, îmbină armonios textele bine documentat cu ilustrațiile despre Ludușul vechi și Ludușul contemporan.

Principalele capitole ale lucrării în două volume cu un Cuvânt înainte scris de prof. Iulian Boldea, o Prefață a primarului Cristian Moldovan și o Introducere a prof. Cornel Sigmirean sunt: Descrierea geografică; Istoricul așezării; Populația; Economia; Instituții; Asociații, societăți, fundații, firme; Habitatul (străzile,casa,gospodăria, anexe, altele); Etnografia ; Cultura; Monumente; Sport -Turism; Personalități; Glosar de termeni în grai; Bibliografie; Anexe și rezumate.

Consiliul local Luduș a aprobat în anul 2017 acest proiect, finanțat de la buget cu suma de 40.000 lei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania