Deputații europeani sprijină Pactul ecologic european, însă îi subliniază provocările, inclusiv asigurarea unei tranziții echitabile și necesitatea unor obiective intermediare mai ambițioase. Parlamentul European a adoptat, miercuri, poziția sa asupra Pactului ecologic european, prezentat de către Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în dezbaterea plenară din decembrie. Deputații salută Pactului ecologic european și susțin un plan ambițios de investiții durabile pentru a contribui la reducerea deficitului de investiții. De asemenea, aceștia solicită un mecanism pentru o tranziție justă, finanțat în mod adecvat.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Europarlamentarul Corina Crețu, susține că acesta este un moment de răscruce pentru că, de acum înainte, toate politicile Uniunii Europene (în domenii precum agricultura, comerțul, guvernanța economică, dar nu numai) vor trebui puse în acord cu acest pact. Obiectivul Uniunii Europene privind neutralitatea climatică până în 2050 nu este un moft, ci o necesitate, susține Corina Crețu. Votul covârșitor din Parlament (482 voturi pentru, 136 împotrivă și 95 abțineri) reprezintă un semnal cât se poate de clar că acest subiect trebuie tratat cu toată responsabilitatea. Prin susținerea acestui plan, Uniunea Europeană demonstrează că poate deveni cu adevărat un lider mondial în privința protejării mediului și a calității vieții în general.

Corina Crețu spune că este important să se aibă în vedere și costurile pe care le presupune acest plan.

”Mă refer în special la regiunile carbonifere în tranziție. Cu ocazia întrevederii pe care am avut-o săptămâna aceasta cu Doamna Elisa Ferreira, actual Comisar European pentru Coeziune și Reforme, i-am solicitat ca regiunile monoindustriale – cum este și Valea Jiului – să fie ajutate corespunzător. În acest sens, am primit asigurări că Fondul pentru Tranziție Justă (care va funcţiona sub umbrela politicii de coeziune) va sprijini regiunile şi angajații cei mai afectați de tranziția spre neutralitatea climatică. Iar fondurile vor fi alocate proporțional, astfel încât cei care resimt cel mai puternic efectele acestui pact să fie și cei care primesc ajutor mai mare.”, a declarat Corina Crețu.

Europarlamentarul român spune că acesta este un motiv în plus pentru care adoptarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 reprezintă o urgență. Iar suma alocată României va depinde direct de modul în care Guvernul va negocia Programele Operaționale pentru următorul exercițiu multianual de șapte ani.

”Sper ca românii din Valea Jiului să beneficieze de aceste fonduri, având în vedere faptul că au atât de multă nevoie de redresare economică și de sprijin social. Cred că trebuie să înțelegem și să găsim, cu toată responsabilitatea, soluții pentru dramele prin care trec cei care locuiesc în această zonă a României. Orice alte discursuri politice rămân fără sens atât timp cât nu înțelegem să îi ajutăm pe cei care au cel mai mult nevoie de sprijin.”, a mai declarat Corina Crețu.

Rezoluția votată de Parlamentul European vine la o zi distanță după ce Comisia Europeană a prezentat planul de investiţii pentru Planul ecologic european, care are scopul de a mobiliza investiţii publice şi a contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale Uniunii Europene, în special InvestEU.

Potrivit executivului european, acest plan va duce la investiţii în valoare de cel puţin 1.000 de miliarde de euro. 

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania