Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) se pregăteşte să adopte o rezoluţie sâmbătă, în cadrul adunării delegaţilor de la Miercurea Ciuc, cu privire la fuziunea cu Partidul Civic Maghiar (PCM), şi să elaboreze programul paşilor necesari pentru unificarea celor două partide. Intenţia a fost declarată de preşedintele PPMT, István Csomortányi, şi de preşedintele executiv, Tibor T. Toró, cu ocazia unei conferinţe de presă a partidului care a avut loc joi, la Cluj-Napoca.

István Csomortányi a spus că planul alianţei politice, urmată de fuziunea celor două partide, poate fi punctul de plecare al unei noi unităţi a maghiarilor din Transilvania. El a precizat că în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare din 2020, este necesar ca organizaţiile politice ale maghiarilor din Transilvania “să tragă căruţa în aceeaşi direcţie”. Pentru aceasta este nevoie şi de o înţelegere cu UDMR, care dispune de cea mai largă susţinere din partea maghiarilor transilvăneni. “Dacă nu vom ajunge la învoială, cu toţii vom avea de suferit”, a opinat preşedintele PPMT.

Csomortányi a evocat propunerile cu privire la maximalizarea voturilor maghiare, pe care PPMT le-a înaintat deja cu ocazia alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale din 2019. În primul caz ei au propus alcătuirea unei liste de coaliţie a partidelor maghiare, iar în al doilea caz au susţinut desemnarea unui candidat poziţionat deasupra organizaţiilor politice. UDMR însă nu a luat în considerare aceste propuneri, ceea ce a reieşit şi din rezultate.

Tibor T. Toró a mai spus că, dat fiind faptul că fuziunea între PPMT şi PCM va fi înregistrată la Tribunal probabil doar în a doua jumătate a anului, în prima fază partidele se pregătesc să încheie o alianţă politică, care va fi reprezentată la alegerile locale din vară. Acest lucru înseamnă totodată că lista de candidaţi va trebui să depăşească pragul de 7%.

Potrivit lui Toró, noua unitate pe care doresc să o realizeze nu mai poate fi ca cea a maghiarilor din Transilvania în anul 1990, deoarece nu se mai poate reveni la regimul partidului unic. Trebuie să obţinem – a spus vorbitorul – ca diferitele organizaţii să conlucreze pe baza intereselor comune, conform unui plan de acţiune comun, pentru a realiza ţeluri comune.

La întrebarea unui jurnalist, István Csomortányi a spus că PPMT este dispus să-l susţină pe Zoltán Soós, candidatul la Primăria Târgu-Mureş desemnat de UDMR, dacă vor cădea de acord ca acesta să candideze ca independent.

În opinia lui Toró, România are nevoie de alegeri parlamentare anticipate, deoarece ele ar putea clarifica situaţia politică actuală confuză. În schimb, el şi-a exprimat îndoielile privind
atingerea acestui obiectiv de către PNL. Toró a apreciat că străduinţa PNL de a obţine cu “forţa” alegerile anticipate nu poate avea succes, deoarece prin aceasta, conform principiului acţiunii
şi reacţiunii, va permanentiza o stare de război în politica internă românească.

Tibor T. Toró a mai precizat că nicio organizaţie politică a maghiarilor din Transilvania nu este interesată de modificarea legii alegerilor locale. El consideră că interesul maghiarilor dictează menţinerea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, precum şi alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene din rândul consilierilor, prin votul acestora.

Sursa: MTI

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.