fbpx
15.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CARAȘ-SEVERIN75 de ani de la deportarea etnicilor germani în URSS; Manifestări comemorative...

75 de ani de la deportarea etnicilor germani în URSS; Manifestări comemorative la Reșița

Publicat în

spot_img
spot_img

Pentru a comemora cei 75 de ani de la începerea deportării germanilor din România la munca de reconstrucție în fosta Uniune Sovietică în ianuarie 1945, Forumul Democrat al Germanilor din România organizează în zilele de 24 și 25 ianuarie 2020 la Reșița, în Banatul Montan, o serie de evenimente comemorative. Programul cuprinde expoziții, prezentări de carte, o ședință comemorativă, conferințe științifice, o slujbă ecumenică de pomenire și depuneri de coroane.

În ianuarie 1945, aproximativ 70.000 de tineri apți de muncă, bărbați între 17 și 45 de ani și femei între 18 și 30 de ani, etnici germani de pe întreg teritoriul României, din Transilvania, Banat, Crișana, Bucovina, București și Dobrogea, au fost luați din sânul familiei și transportați, în vagoane pentru animale, la mii de kilometri departare, pe teritoriul Ucrainei și Rusiei de astăzi, pentru a contribui, spuneau autoritățile de atunci, la reconstrucția Uniunii Sovietice, după Al Doilea Război Mondial.

Din cei aproximativ 70.000 de deportați din România se estimează că 8.000 și-a pierdut viața acolo. Ultimii deportați s-au întors acasă abia la sfârșit de decembrie 1949, după cinci ani de muncă în condiții la limita umanității.

Programul manifestărilor comemorative este următorul:

24 ianuarie 2020
ora 12.00, Muzeul Banatului Montan Reșița:
– „ORDINUL 7161 – Portrete de martori oculari ai unei deportări”. Vernisajul expoziției de fotografie Marc Schroeder (Luxemburg).
– „În bagaj – Ținutul natal din lucruri”. Prezentarea expoziției itinerante a Institutului „Haus des Deutschen Ostens” din München / Germania de către dr. Lilia Antipow (Referatul pentru presă și PR, Haus des Deutschen Ostens München).

ora 12.45, Muzeul Banatului Montan Reșița:
– Prezentări de carte în limbile română și germană:
a. „Un veac frământat. Germanii din România după 1918”, apărută sub coordonarea dr. Ottmar Trașcă (istoric) și dr. Remus Gabriel Anghel (sociolog) în 2018 la Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, Cluj-Napoca;
b. „Dincoace și dincolo de tunel. 1945” de Mariana Gorczyca, editura „Polirom”, 2019, și traducerea în germană de Beatrice Ungar (Sibiu);
c. „Deportarea în fosta URSS a etnicilor germani din România. Argumente arhivistice ruse” de dr. Ilie Schipor, editura „Honterus”, 2019;
d. aparițiile editoriale dedicate deportării, editate de-a lungul anilor de către Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

ora 16.30, Centrul „Alexander Tietz“ Reșița:
Ședința comemorativă în limba germană a Consiliului director al Forumului Democrat al Germanilor din România.

ora 17.30, Centrul „Alexander Tietz“ Reșița:
– Conferința „Deportarea etnicilor germani din România. Argumente din arhivele sovietice / ruse”, prezentată de ministru-consilier dr. Ilie Schipor (București);
– Deportarea germanilor în fosta Uniune Sovietică – incursiuni istorice, conferință ținută de Prof. dr. Rudolf Gräf, prorectorul Universității „Babeș – Bolyai“ Cluj Napoca și Directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane, Sibiu (în limba română și germană).

25 ianuarie 2020

ora 10.30, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ Reșița:
Liturgia cuvântului în spirit ecumenic, cu participarea mons. József Csaba Pál (episcop romano-catolic diecezan, Timișoara) și Reinhart Guib (episcop al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Sibiu), urmată de un cuvânt adresat de Ignaz Bernhard Fischer (Timișoara), președintele Asociației Foștilor Deportați din România în URSS.
În biserică: mică expoziție de artă plastică dedicată deportării, cu lucrări realizate de Doina & Gustav Hlinka și Viorica Ana Farkas, membri ai cercului de creație plastică „Deutsche Kunst Reschitza”, George Molin și Marianne Florea, membri ai cercului de sculptură „Jakob Neubauer”, ambele cercuri ale Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, și Michael Messer (înainte Sânmartin / Banat, astăzi Augsburg / Germania).

ora 12.00, Monumentul deportaților din Parcul „Cărășana“ Reșița:
Rugăciuni ecumenice pentru victimele deportării, cu participarea mons. József Csaba Pál (episcop romano-catolic diecezan, Timișoara) și Reinhart Guib (episcop al Bisericii Evanghelice C.A. în România, Sibiu), urmate de depuneri de coroane.
Acompaniament muzical: „Banater Musikanten” Timișoara, dirijor: Iosif Dorel Antal.

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel