25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CARAȘ-SEVERIN75 de ani de la deportarea etnicilor germani în URSS; Manifestări comemorative...

75 de ani de la deportarea etnicilor germani în URSS; Manifestări comemorative la Reșița

Publicat în

spot_img
spot_img

Pentru a comemora cei 75 de ani de la începerea deportării germanilor din România la munca de reconstrucție în fosta Uniune Sovietică în ianuarie 1945, Forumul Democrat al Germanilor din România organizează în zilele de 24 și 25 ianuarie 2020 la Reșița, în Banatul Montan, o serie de evenimente comemorative. Programul cuprinde expoziții, prezentări de carte, o ședință comemorativă, conferințe științifice, o slujbă ecumenică de pomenire și depuneri de coroane.

În ianuarie 1945, aproximativ 70.000 de tineri apți de muncă, bărbați între 17 și 45 de ani și femei între 18 și 30 de ani, etnici germani de pe întreg teritoriul României, din Transilvania, Banat, Crișana, Bucovina, București și Dobrogea, au fost luați din sânul familiei și transportați, în vagoane pentru animale, la mii de kilometri departare, pe teritoriul Ucrainei și Rusiei de astăzi, pentru a contribui, spuneau autoritățile de atunci, la reconstrucția Uniunii Sovietice, după Al Doilea Război Mondial.

Din cei aproximativ 70.000 de deportați din România se estimează că 8.000 și-a pierdut viața acolo. Ultimii deportați s-au întors acasă abia la sfârșit de decembrie 1949, după cinci ani de muncă în condiții la limita umanității.

Programul manifestărilor comemorative este următorul:

24 ianuarie 2020
ora 12.00, Muzeul Banatului Montan Reșița:
– „ORDINUL 7161 – Portrete de martori oculari ai unei deportări”. Vernisajul expoziției de fotografie Marc Schroeder (Luxemburg).
– „În bagaj – Ținutul natal din lucruri”. Prezentarea expoziției itinerante a Institutului „Haus des Deutschen Ostens” din München / Germania de către dr. Lilia Antipow (Referatul pentru presă și PR, Haus des Deutschen Ostens München).

ora 12.45, Muzeul Banatului Montan Reșița:
– Prezentări de carte în limbile română și germană:
a. „Un veac frământat. Germanii din România după 1918”, apărută sub coordonarea dr. Ottmar Trașcă (istoric) și dr. Remus Gabriel Anghel (sociolog) în 2018 la Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, Cluj-Napoca;
b. „Dincoace și dincolo de tunel. 1945” de Mariana Gorczyca, editura „Polirom”, 2019, și traducerea în germană de Beatrice Ungar (Sibiu);
c. „Deportarea în fosta URSS a etnicilor germani din România. Argumente arhivistice ruse” de dr. Ilie Schipor, editura „Honterus”, 2019;
d. aparițiile editoriale dedicate deportării, editate de-a lungul anilor de către Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

ora 16.30, Centrul „Alexander Tietz“ Reșița:
Ședința comemorativă în limba germană a Consiliului director al Forumului Democrat al Germanilor din România.

ora 17.30, Centrul „Alexander Tietz“ Reșița:
– Conferința „Deportarea etnicilor germani din România. Argumente din arhivele sovietice / ruse”, prezentată de ministru-consilier dr. Ilie Schipor (București);
– Deportarea germanilor în fosta Uniune Sovietică – incursiuni istorice, conferință ținută de Prof. dr. Rudolf Gräf, prorectorul Universității „Babeș – Bolyai“ Cluj Napoca și Directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane, Sibiu (în limba română și germană).

25 ianuarie 2020

ora 10.30, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ Reșița:
Liturgia cuvântului în spirit ecumenic, cu participarea mons. József Csaba Pál (episcop romano-catolic diecezan, Timișoara) și Reinhart Guib (episcop al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Sibiu), urmată de un cuvânt adresat de Ignaz Bernhard Fischer (Timișoara), președintele Asociației Foștilor Deportați din România în URSS.
În biserică: mică expoziție de artă plastică dedicată deportării, cu lucrări realizate de Doina & Gustav Hlinka și Viorica Ana Farkas, membri ai cercului de creație plastică „Deutsche Kunst Reschitza”, George Molin și Marianne Florea, membri ai cercului de sculptură „Jakob Neubauer”, ambele cercuri ale Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, și Michael Messer (înainte Sânmartin / Banat, astăzi Augsburg / Germania).

ora 12.00, Monumentul deportaților din Parcul „Cărășana“ Reșița:
Rugăciuni ecumenice pentru victimele deportării, cu participarea mons. József Csaba Pál (episcop romano-catolic diecezan, Timișoara) și Reinhart Guib (episcop al Bisericii Evanghelice C.A. în România, Sibiu), urmate de depuneri de coroane.
Acompaniament muzical: „Banater Musikanten” Timișoara, dirijor: Iosif Dorel Antal.

Articole recente

Accident de roller-coaster la Legoland. 34 de răniți, din care doi foarte grav

Din păcate, nu este primul incident într-un parc de distracții din Germania, sâmbăta trecută o femeie de 57 de ani pierzându-și viața după ce a căzut dintr-un roller coaster într-un parc de distracții din Klotten

Concerte de muzică clasică și o expoziție de instrumente muzicale, la Sound Craft Music&Art Festival de la Reghin

Asociaţia Artiştilor Lutieri din România a decis organizarea celei de-a doua ediţii a Sound...

Patru focare de COVID identificate în spitale din Timişoara şi Jimbolia

În spitalele din judeţul Timiș sunt 131 de bolnavi cu COVID-19 sau suspecţi

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Mai multe articole de același fel

Reșița devine în week-end cel mai ”instagramat” oraș din România

Evenimentul prin care influencerii fac viral orașul are loc în anul în care Reșița aniversează 150 ani de la fabricarea primei locomotive cu abur (1872), 100 ani de la construirea Fabricii de Locomotive și 50 ani de la inaugurarea „Muzeului” de Locomotive cu abur din Triaj (1972).