Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a inițiat și a organizat, începând cu anul 2014, Concursul de cultură generală „Citești și câștigi!”. Acest concurs a fost conceput și organizat cu scopul de a trezi interesul elevilor pentru lectură și cunoaștere, de a-i obișnui cu spiritul de competiție și fair-play. Dacă la prima ediție au luat parte doar concurenți de la colegiile/ liceele din Deva, începând cu ediția din 2015, în concurs au fost antrenați și elevi de la colegii/ licee din județ. După consumarea celor șase ediții, conducerea bibliotecii județene a decis să organizeze un concurs în care să se întreacă colegiile sau liceele aflate pe primele 12 locuri în clasamentul general al concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, clasament alcătuit pe baza punctajului obținut de echipele concurente de-a lungul edițiilor precedente. Întrecerea se va desfășura anul acesta sub genericul „Cei mai buni dintre cei buni”.

Startul acestei noi și originale ediții a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!” s-a dat în ziua de 21 ianuarie 2020, ora 13.00, în incinta Complexului Deva Mall, etajul 3, Salle dʼOr, când s-au tras la sorți grupele preliminare. Concursul se desfășoară în perioada mai-iunie 2020, până în luna mai elevii având o perioadă de pregătire, de studiere și aprofundare a bibliografiei alcătuite de Biblioteca Județeană din cinci domenii ale cunoașterii: Științe/Generalități, Artă/Sport, Literatură, Geografie și Istorie.

”De fiecare dată, prin întrebările formulate, am dorit să deschidem calea concurenților spre domenii mai puțin sau deloc studiate la școală. Ediția din acest an, „Cei mai buni dintre cei buni”, va oferi concurenților prilejul de a studia, de a aprofunda domenii care, pentru unii, sunt mai puțin familiare. Într-adevăr, parcurgând bibliografia pe care Biblioteca Județeană a alcătuit-o, se poate observa că ea cuprinde cinci domenii ale cunoașterii, cu întrebări extrem de interesante, care vor contribui la formarea unei solide culturi generale. Astfel, concurenții vor fi provocați să răspundă la întrebări din teme precum: Cucerirea Cosmosului, Parfumuri celebre și creatorii lor, Emil Racoviță, Jocurile Olimpice, Monumente UNESCO din România, Salvador Dali, George Orwell, Mihail Sebastian. Întrebările pe teme de geografie și istorie îi vor purta pe elevi prin India și la locurile sacre ale Terrei, vor cunoaște date importante despre populațiile lumii, vor face o fascinantă incursiune în lumea arabă, vor cunoaște istoria zbuciumată și misterioasă a papilor și vor fi cuceriți de spiritul și inteligența omului politic englez Winston Churchill. Vreau să menționez că am acordat o atenție specială limbii române, corectei ei folosiri în această epocă în care degradarea acesteia a devenit un fenomen îngrijorător. De aceea, un set de întrebări va fi strict legat de ortografie, ortoepie, pentru a evita erorile frecvente din limbajul de fiecare zi.”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva

 La ediția din acest an vor fi implicate 12 colegii și licee din județul Hunedoara:

– Colegiul Național „Decebal” Deva,

– Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,

– Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg,

– Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni,

– Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara,

– Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,

– Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,

– Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad,

– Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara,

– Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,

– Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,

– Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani.

Cititul este condiția de bază în formarea unei culturi generale solide cu care orice tânăr trebuie să se prezinte în lume, mai ales într-o lume dinamică și în plină schimbare, precum cea în care trăim. Numai citind zi de zi, din domenii cât mai variate, tinerii pot să fie competitivi, să aibă un profil intelectual complex, să știe să navigheze, nu numai pe internet, ci și printre miile de pagini care le vor îmbogăți cunoștințele despre evenimente, personalități, curente artistice, literare etc.

Concursul, așa cum este gândit și organizat, se bazează atât pe cunoștințele dobândite de concurenți la școală, cât și pe ceea ce vor afla după parcurgerea bibliografiei aferente domeniilor și temelor stabilite pentru concurs. Este o bibliografie amplă, complexă, pentru toate cele cinci domenii ce fac obiectul concursului și, dacă o vor parcurge atent, concurenții vor avea toate șansele să se bucure de împlinirea îndemnului din genericul concursului: „Citești și câștigi!”.

Prin urmare, importanța acestui concurs este foarte mare, participând, elevii vor acumula multe cunoștințe care le vor fi de folos în viață, vor așeza o temelie serioasă la edificiul atât de necesar al culturii lor generale. Într-o lume în care informația se propagă mai rapid decât gândul, pentru a folosi o metaforă, a fi la curent cu multitudinea de informații din cele mai importante domenii ale cunoașterii umane este o necesitate.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania