Două controale au fost făcute într-un interval de timp relativ scurt firmei devene care a făcut deratizarea la Liceul Adam Müller Guttenbrunn din Arad. Primul control a fost efectuat de inspectorii sanitari hunedoreni cu două săptămâni înainte de incident, însă imediat după ce primii elevi au ajuns la spital, alți inspectori DSP au făcut un nou control firmei în cauză, iar rezultatele sunt dezastruoase. Firma a fost amendată cu suma de 40.000 de lei. Pentru că există suspiciunea că primul control nu s-a făcut corect, acum există pe masa ministrului Sănătății un ordin de schimbare din funcție a directorului DSP Hunedoara.

Firma DD Chim are sediul în Deva, iar inspectorii sanitari de la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara au scris în procesul verbal, întocmit cu două săptămâni înainte de incident, că nu au găsit nimic în neregulă. După ce elevii au început să se simtă rău, controlul a fost repetat de alţi inspectori, iar constatările au fost dezastruoase. Astfel, una dintre substanțele folosite avea expirat avizul de punere pe piață, iar inspectorii au mai constatat că au fost combinate două substanțe care apoi au fost pulverizate în aer, ceea ce – spun inspectorii – nu ar fi avut voie să se întâmple.

Primul control a fost făcut de Inspectoratul DSP Hunedoara, pentru că de acolo este firma, pe data de 28 noiembrie 2019. În procesul verbal, inspectorii au scris că nu au fost găsite neconformități. După acest control, la mai bine de două săptămâni, mai mulți elevi au ajuns la spital pentru că li s-a făcut rău.

În urmă cu exact o săptămână, la revenirea din vacanța de iarnă, 59 de elevi s-au intoxicat după ce în sălile de clasă fusese făcută dezinsecție. Luni, 18 copii au ajuns la spital cu iritații pe piele și stări de greață. Trei dintre ei au rămas internați. Una dintre substanțele folosite de firma de deratizare avea o concentrație de patru ori mai mare  decât cea admisă iar o alta nu mai este autorizată de câțiva ani.

Jurnaliștii de la „Jurnalul Național” publicau, în 2018, o serie de dezvăluiri despre societatea SC DD Chim SRL, cu sediul în Deva, care a câștigat licitația organizată de Primăria Arad, pentru dezinsecție și deratizare, în schimbul sumei de 2.146.117,4 lei cu TVA inclus, adică 476.915 euro (pentru o perioadă de cinci ani)

Compania, deţinută de Csaba Vereş, a fost în anul 2016 angajatorul actualului deputat PSD de Hunedoara, Ilie Toma, fost director executiv al Casei Judeţene de Pensii. Soţia deputatului ocupă funcţia de şef serviciu de relaţii publice din cadrul Primăriei Municipiului Deva, autoritate publică locală la contractele căreia, de asemenea, compania de deratizare deţinută de Csaba Vereş este abonată de ani de zile.

Pentru contractarea acestor servicii, Primăria Municipiului Arad a organizat o licitaţie deschisă, impunând ca şi principal criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut. La procedura respectivă, aşa cum reiese din cuprinsul anunţului de participare, au fost depuse patru oferte, din care autoritatea contractantă a decis că doar trei pot fi considerate admisibile. În final, la data de 14 august, Primăria Municipiului Arad a anunţat că a desemnat drept câştigătoare a contractului de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie oferta depusă de către societatea SC DD Chim SRL.
Această ofertă a fost, iniţial, contestată de ceilalţi participanţi la licitaţie, fiind invocat, în faţa Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), motivul că acest preţ este nejustificat de mic. În cele din urmă, CNSC a respins contestaţia, iar licitaţia a mers mai departe.

Conform informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), societatea SC DD Chim SRL a fost înfiinţată în anul 1992, avându-l drept asociat unic pe Csaba Vereş, domiciliat în judeţul Hunedoara. În anul 2009, Csaba Vereş i-a cesionat toate acţiunile deţinute în cadrul acestei firme unei anume Berta Vereş, născută în anul 1942, pentru ca, la începutul lunii februarie a anului 2015, să răscumpere aceste acţiuni, în schimbul sumei de 100.000 de lei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania