În fiecare an, în ultima zi de joi a lunii ianuarie, Institutul Francez din Paris invită instituţiile culturale şi ştiinţifice din Franţa şi de pe toate continentele să sărbătorească împreună libera circulaţie a ideilor. În 30 ianuarie 2020, Noaptea ideilor ne provoacă să dezbatem în jurul temei “etre vivant / a fi viu” în cadrul a 221 de evenimente din peste 80 de ţări.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În Cluj-Napoca evenimentul ia forma unei dezbateri despre relaţia dintre artă şi ecologie. Discuţia va fi însoţită de un atelier de reciclare creativă pentru liceeni, precum şi de o expoziţie de pictură pe tema defrişării, respectiv de o expoziţie ştiinţifică despre poluarea cu plastic a oceanelor. Se va asigura traducerea simultană în limba română, iar intrarea este liberă.

Prima expoziţie din 2020 la Institutul Francez la Cluj-Napoca aduce împreună două serii de lucrări realizate de Costel Chiţimuş, masterand în pictură la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, ce pornesc de la două probleme pregnante ale societăţii româneşti contemporane: poluarea şi defrişările ilegale. Titlul expoziţiei, 30 IANUARIE, reflectă faptul că aceste chestiuni sunt cât se poate de prezente azi, iar miza ecologică este o urgenţă imediată. Marcate de libertate cromatică şi compoziţională, peisajele lui Costel Chiţimuş reprezintă un manifest pentru protejarea naturii, un semnal de alarmă.

Tema ecologiei, declinată în proiecte universitare, de cooperare (precum Întâlnirile Europene din Transilvania) sau artistice, reprezintă de altfel un fir roşu al programului Institutului Francez din Cluj-Napoca pe tot parcursul anului.

PROGRAM
30 Ianuarie, Institutul Francez Cluj-Napoca (Str. I.I.C. Brătianu, nr. 22)
16.00 ATELIER de reciclare creativă pentru elevi – “Punga din pungi” – Mediatecă

Animat de Apai Emese şi Raluca Vlad. Înscrieri la mediatheque.cluj@institutfrancais.ro

18.00 DEZBATERE “Care este rolul artei în lupta pentru ecologie?” – Sala Adenauer

Invitaţi:

– Loic Fel – filosof şi cofondator COAL
– Marius Cătălin Moga – arhitect şi coordonator Someş Delivery
– Miki Branişte – curator şi manager cultural
Moderatoare: Ioana Costaş, directoare delegată a Institutului francez la Cluj-Napoca

19.30 VERNISAJ “30 ianuarie”, expoziţie de pictură semnată Costel Chiţimuş, pe tema defrişării şi a impactului său asupra mediului – La Cave.

Pe tot parcursul zilei EXPOZIŢIA “Poluarea: plastic în oceane” prezentată de Universcience, în mediatecă.

DESPRE INVITAŢII LA DEZBATERE

Loic Fel este co-fondator al agenţiei Influence for good, al programului Contremarques si al Asociaţiei COAL. Doctor în filosofie, el este convins că filosofia nu trebuie să se rezume la cercetare şi îşi pune la încercare această convingere în terenul tranziţiei ecologice.

Cu Influence for good, face să conveargă interesele lumii economice, cele ale planetei si cele ale societăţii, însoţind implementarea practicilor sustenabile în companii şi fundaţii. Prin programul Contremarques, apără consumul artizanal şi responsabil. Prin Asociaţia COAL mobilizează artişti şi actori culturali pe mizele de mediu şi încurajează apariţia unei noi culturi a ecologiei, prin acţiuni precum Premiile COAL, curatorierea de expoziţii, consilierea instituţională, ateliere şi conferinţe.

Miki Branişte
Curator şi manager cultural, Miki Branişte a iniţiat “Voir, entendre la Roumanie” în Lyon şi a organizat 10 ediţii ale festivalului internaţional de teatru, dans şi video “Temps d’Images”, inspirat de ARTE. Este unul dintre membrii fondatori ai Fabricii de Pensule unde, prin asociaţia sa ColectivA, a produs sau prezentat mai multe spectacole de teatru şi dans pe teme de incluziune socială şi ecologie. Din 2012 a susţinut proiectul asociaţiei, iniţiat de Laura Panait, “La Terenuri – Spaţiu Comun în Mănăştur” pentru a conserva spaţiul verde din cartierul Mănăştur, a-l face atrăgător pentru comunitate şi a încuraja cetăţenia activă. Prin activitatea culturală a susţinut introducerea temelor ecologice în artă, fiind de asemenea o susţinătoare a mişcării Salvaţi Roşia Montană. În 2015, Statul Francez i-a acordat titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Marius Cătălin Moga
Arhitect şi coordonator Someş Delivery, Marius Moga este preocupat de valorizarea râului Someş şi a spaţiului public prin proiecte de urbanism, scenografie, ateliere şi instalaţii premiate în sfera naţională şi internaţională. Someş Delivery e un proiect independent care provoacă şi testează ideile comunităţii pentru integrarea Someşului în viaţa oraşului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă socială, culturală şi de mediu.

Aflat la a patra ediţie în România, Noaptea ideilor va avea loc la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, sub egida Institutului Francez şi cu susţinerea BRD Groupe Societe Generale. Alianţa Franceză din Ploieşti se alătură, de asemenea, proiectului cu o serie de dezbateri şi ateliere.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania