Judeţele Timiş și Csongrád au planificat mai multe investiții comune, astfel încât – imediat după startul ciclului de finanțare 2021-2028 al Uniunii Europene – să poată depune proiecte pe liniile de finanțare transfrontaliere, au declarat reprezentanții Consiliul Judeţean Csongrád, citați de agenţia ungară de presă MTI.

În ciclul actual de dezvoltare, care se va încheia în curând, pe cele două laturi ale graniţei româno-maghiare, în judeţele Timiş şi Csongrád au fost realizate zeci de obiective comune, pentru care au fost obţinute finanţări în valoare totală de 38 de milioane de euro.

În prezent, la Clinica de Pediatrie din Szeged se află în curs de realizare o investiţie de 1,5 milioane de euro şi tot din surse transfrontaliere a crescut şi nivelul de calitate al îngrijirii pacienţilor la Spitalul din Hódmezővásárhely sau de la Clinica de Oncologie a Universităţii din Szeged. Un alt proiect început datorită cooperării foarte bune dintre cele două judeţe vecine, în zona de responsabilitate a Direcţiunii Regionale a Apelor Tisa de Jos, îmbunătăţeşte protecţia faţă de inundaţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Csongrád, László Gémes (Fidesz-KDNP) şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra au convenit asupra domeniilor în care pot fi realizate
programe comune similare, în timpul bugetului multianual 2021-2028.

Liderii judeţeni au fost de acord că obiectivele din domeniul sănătăţii, turismului şi mediului sunt la fel de importante pentru toţi oamenii care trăiesc de o parte sau de alta a graniţei româno-maghiare, astfel că au decis ca specialiştii să înceapă deja munca de pregătire a unor planuri comune de dezvoltare în aceste domenii.

Călin Dobra a arătat că judeţul Timiş ar dori ca, pe lângă noul punct de trecere al frontierei deschis între Ungaria şi Serbia, la Kübekháza, să fie deschisă şi unul între Ungaria şi România.

László Gémes a propus ca şi judeţul Csongrád să se poată alătura programelor Timişoarei în cadrul Capitalei Europene a Culturii 2021. S-a vorbit şi despre lansarea unor cooperări în
domeniul turismului, respectiv despre realizarea unei publicaţii bilingve româno-maghiare.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.