Preşedintele Ungariei, János Áder a acordat istoricului român Lucian Boia Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei în semn de recunoaştere a activităţii deosebite desfăşurate ca istoric, precum şi a întregii opere prin care contribuie în mod semnificativ la îmbunătăţirea relaţiilor dintre poporul maghiar şi român.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Distincţia a fost înmânată omului de ştiinţă cunoscut pentru cărţile sale demolatoare de tabuuri şi de mituri, de către ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zákonyi, în cadrul unei festivităţi în cerc restrâns organizat, marţi, la Ambasada Ungariei din Bucureşti.

Istoricul care nu o dată s-a opus concepţiei oficiale române despre istorie, oglindită în manualele şcolare, şi astfel a devenit deseori ţinta naţionaliştilor români, a declarat presei ungare că a fost surprins de distincţia primită de la statul ungar, dar o primeşte cu plăcere; ştia că lucrările sale sunt citite şi în maghiară, dar nu şi-a închipuit că se bucură de o asemenea
popularitate.

El a precizat că se consideră un om liber, iar în democraţie fiecare are dreptul să judece şi să-şi exprime opinia proprie. Crede că nu există contradicţie între disputele româno-maghiare despre istorie şi faptul că a primit o decoraţie din partea statului ungar.

Întrebat fiind că această distincţie îi este înmânată în anul centenar al Tratatului de pace de la Trianon, când pe ordinea de zi a parlamentului român se află un proiect de lege care vrea să
decreteze zi de sărbătoare data de 4 iunie, pe care Ungaria o consideră ca ziua celei mai mari nedreptăţi din istorie, Lucian Boia a răspuns că nu ştie despre această iniţiativă, dar crede că
românii ar trebui să accepte şi să respecte faptul că Trianon reprezintă o traumă majoră pentru Ungaria şi pentru naţiunea ungară.

Lucian Boia a afirmat: rezolvarea durerilor din trecut – şi nu numai în cazul maghiarilor – nu trebuie căutată în trecut, deoarec istoria nu poate fi schimbată, ci în viitor.

“Istoria şi-a accelerat cursul, schimbările sunt tot mai repezi şi s-ar putea ca peste două sau trei generaţii să ni se pară foarte departe toate aceste dispute naţionaliste de secol 19”, a spus istoricul, adăugând că el crede în Uniunea Europeană care este în curs de consolidare în care nu vor mai exista graniţe.

“Cu toţii suntem europeni până la urmă, ne asemănăm între noi şi problemele noastre se aseamănă între ele în mult mai mare măsură, decât cu problemele celor care trăiesc pe alte continente”, a spus Lucian Boia.

La întrebarea: unde trebuie căutate punctele de plecare ale unei reconcilieri româno-maghiare, profesorul a spus: poate că este naiv, dar el consideră relaţiile dintre România şi Ungaria mai
degrabă bune în ansamblu. A recunoscut că există dispute privind istoria, însă acestea ar trebui rezolvate de istoricii celor două popoare, aşa cum au reuşit să facă francezii şi germanii.

La observaţia presei că tocmai concepţiile diferite despre istorice, prezente în manuale, sunt cele care transmit adversităţile între români şi maghiari de la o generaţie la alta, Lucian Boia a precizat: din păcate, istoria nu este ştiinţa adevărului absolut, ci o interpretare ulterioară a unei realităţi petrecute, influenţată de perspectiva, de cultura, de ideologia autorului său. El a adăugat: nici el nu consideră de bun augur faptul că în Europa există atât de multe interpretări ale istoriei. Istoricii români şi unguri ar trebui să ajungă la o înţelegere cel puţin în chestiuni esenţiale, pentru a elabora o istorie, chiar dacă nu oficială, cel puţin conformă principiilor europene.

“Eu am scris istoria pe care am crezut-o de cuviinţă, am scris-o onest, am încercat să interpretez lucrurile ferindu-mă cât mai mult de ideologii şi mai ales de naţionalismul extrem care a făcut atâta rău. Acesta e demersul meu. Aş vrea să pot să schimb lumea, s-o fac mai bună, mai dreaptă, dar nu am asemenea forţe”, a conchis istoricul român.

În discursul său laudativ, Botond Zákonyi a subliniat că Lucian Boia nu rescrie istoria în cărţile sale eseistice care au iscat controverse mai mult sau mai puţin violente, ci el o regândeşte, punând evenimentele istorice într-o altă lumină. Nu are o semnificaţie deosebită faptul că Boia a primit distincţia statului ungar în anul centenar al Trianonului, deoarece ea ar fi actuală şi
anul viitor, aşa cum ar fi fost de actualitate şi anul trecut, în acest an însă se condensează această aglomeraţie de probleme care poartă de obicei numele de “trauma Trianonului”, iar problemele maghiarilor sunt foarte bine “atenuate” de lucrările lui Boia, a arătat ambasadorul Ungariei la Bucureşti.

Activitatea de excepţie a lui Lucian Boia a fost recunoscută şi de Germania prin acordarea unei distincţii de stat, astfel în 2018 el a fost decorat cu Crucea Federală de Merit a Germaniei în grad de cavaler.

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

11 COMENTARII

 1. Domnul Boia, nu a fost niciodata istoric, ci doar profesor de istorie. Aprecierile sale personale nu au nimic comun cu istoria. Faptul ca B.L. a ajuns profesor universitar direct din Lector, de fapt unicul cu aceasta performanta, ne face sa ne amintim ca tocmai a fost desconspirat ca turnator al securitatii comuniste.

  Din pacate domnul Boia a fost recuzat imediat dupa 1990 de propii studenti, faptul acesta fiind f bine tinut sub tacere, ca dealtfel toate cadrele universitare ce erau numite sau ajunse acolo politic.

  Colegii sai din Universitatea Bucuresti , arata f clar ca domnul Boia nu a stiut niciodata sa citeasca un document istoric.

  Ma intreb care o fi activitatea aceea de exceptie ? Cartile acelea de esuri fara vreo valoare stiintifica ? Mereu observ cat de bine este platita propaganda si politica …..

  Interesant este ca domnul Boia desi da apa la moara extremistilor maghiari, el nu subscrie deloc la ineptiile domnilor Duica, Gherman, etc si nici nu confirma existenta transilvanismului, ba dimpotriva !

  • Domnul Boia o fi un “istoric” precum era si Dumitru Martinas (1897-1979), caruia in 2017 i sa ridicat un bust in centrul Bacaului, pe linga acesta in 2010 o scoala-si schimba numele: Scoala Gimnaziala “Dumitru Martinas” Pargaresti Bacau. Acest pedagog a inventat o teorie asupra originii ceangailor maghiari din Moldova si a devenit vedeta.

  • Si care e problema stimate domn ? Ce anume nu-ti convine? Ai vreo nemultumire? Doriti sa vi se ceara voie sau cum ?

   • Nu e nicio nemulțumire, dimpotrivă, sunt chiar foarte mulțumit când văd că Armata Română se ”antrenează” în HarCov pentru ”situațiile deosebite” pe care le-ar putea crea cei care nu sunt loiali statului român (rewspectivii trebuie să fie tratați în consecinîă, fără mănuși). Să mi se ceară voie pentru ce?! Se pare că alții sunt ”nemulțumiți” de faptul că Armata Română face exerciții în HarCov! Cine știe, poate că nesimțiții ”chiriași” din HarCov chiar pretind că Armata Română ar trebui să le ceară voie să se desfășoare pe acel teritoriu românesc?!…

  • Pe toate ! Carti in care acest fost turnator de profesie , poate fi extrem de usor combatut la fiecare paragraf ! Toate cartile sale sunt rodul unor comenzi comerciale, o manea literara comerciala .

 2. Noul Roller a apărut în persoana lui Lucian Boia, lector la Facultatea de Istorie a Universității din București. Încă din anii’ 70, L. Boia călătorea an de an în străinătate, mai ales în Franța, evident cu avizul Securității. La vremea respectivă nu se putea face măcar o excursie până la Ruse (Bulgaria), fără aprobarea Securității. În același timp, el era unul dintre cei mai conștiincioși membri ai PCR, drept care a fost ales și reales în Biroul Organizației de partid de la Facultatea de Istorie. Cu titlu de exemplu menționez că la Adunarea Generală P.C.R. din 26 septembrie 1989, L. Boia a fost reales în BOP, iar după prima ședință a acestuia a devenit secretar cu propaganda. Atunci, principalul obiectiv al muncii de propagandă, în realizarea căruia s-a angajat L. Boia, era realegerea lui Nicolae Ceaușescu în funcția de secretar general la Congresul al XIV-lea al P.C.R. în noiembrie 1989. https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/istoriografia-romaneasca-de-dupa-1989-privind-marea-unire-din-1918

 3. Acest Boia este efectiv un escroc , cel mai josnic escroc si farsor ! Boia minte cu nerusinare,inventeaza si rasuceste vorbele efectiv in folosul dusmanilor acestui neam ! Sa va dau doar un mic exemplu din sutele de mizerii cel putin la fel , inventate de acest escroc. SPUNE Boia : ,, Românii, spre deosebire de celelalte ţări din regiune, s-au lăsat convertiţi la comunism fără să se opună. Au cooperat şi s-au adaptat obedienţi la regimul sovietic, în loc să-l înfrunte, ceea ce arată duplicitatea şi laşitatea acestui popor.” CE SA MAI SPUNEM ? Acest escroc nu a auzit de puscariile pline cu inteletuali, de partizani, de Elizabeta Rizea etc.Nu e vorba doar de intelectualitate, de politicieni şi de preoţime, ci şi de oamenii simpli. Au existat revolte înăbuşite cu tunul (Nicolae Ceauşescu a participat activ la masacre!) ale ţăranilor care se opuneau colectivizării. Comunismul s-a făcut în România şi cu concursul nemijlocit al minorităţilor (numeroşi evrei şi maghiari la vârf) şi al drojdiei societăţii (infractorii, golanii oraşelor şi pleava satelor cooptate în Partid, Miliţie şi Securitate).
  Specialiştii în domeniu au tras concluzia că România (ca şi URSS) a fost victima unui experiment social făcut pe un întreg popor. Niciuna dintre ţările ocupate de ruşi în 1944-1945, cu excepţia germanilor, n-a suportat o campanie atât de violentă de distrugere a tuturor reperelor şi simbolurilor precum românii.
  Un alt eveniment major pierdut pe drum în carte: nicăieri în Europa de Est nu mai e o altă ţară unde să fi existat rezistenţă armată împotriva regimului comunist încă aproape 20 de ani după încheierea războiului, aşa cum s-a întâmplat în România!
  Teza din cartea lui Lucian Boia despre adeziunea poporului român la comunism nu e nimic altceva decât versiunea propagandei oficiale comuniste de până în 1989.

Comments are closed.