Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a declarat astăzi într-o conferință de presă că a fost victima ”celui mai ordinar fake-news și a celei mai nesimțite manipulări” pe care le-a văzut în cei doi ani de când este primarul Devei. Oancea spune că mai multe imagini în care se prezintă câini comunitari într-o stare de sănătate jalnică au fost promovate pe Facebook de către două femei implicate în activitatea de protecţie a animalelor, imaginile fiind prezentate ca fiind reale și de actualitate, deși adăpostul la care se face referire a fost închis în urmă cu şapte luni.

Fotografiile popularizate pe rețeau de socializare sugerează că animalele ar trăi în condiţii foarte grele în adăpostul primăriei din Deva, primarul contrazicând postările apărute în spaţiul virtual. El a menţionat că adăpostul a fost închis în urmă cu şapte luni, odată cu încetarea activităţii Serviciului judeţean pentru animalele fără stăpân.

Conferință de presă susținută de Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea – 22 ianuarie 2020Tema conferinței: Adăpostul pentru câini de la Sântuhalm și problema câinilor fără stăpân din municipiul DevaNicolae-Florin Oancea: ”Este cel mai ordinar fake-news și cea mai nesimțită manipulare pe care le-am văzut în cei doi ani de când sunt primarul Devei!”

Geplaatst door Primăria Municipiului Deva op Woensdag 22 januari 2020

“Sunt revoltat (de acele postări, n.r.) pentru că sunt intoxicări, manipulări şi minciuni ordinare. (…) Sunt nişte imagini foarte dure, preluate de pe un site german. Imaginile sunt dureroase – atrocităţi, dar acel site german nu menţiona în ce localitate din România şi la ce adăpost au fost făcute acestea. Am fost acuzat direct că sunt responsabil de acele atrocităţi care s-ar fi petrecut în adăpostul de la Sântuhalm (lângă Deva, n.r.). Dacă în Deva nu este niciun câine, pozele nu puteau fi făcute aici. Am sunat şi alţi primari şi am întrebat dacă au avut un astfel de caz. Mi-au răspuns că în cele opt adăposturi din judeţ nu au avut aşa ceva”, a spus primarul Florin Oancea, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că postările de pe Facebook au creat o stare de emoţie negativă puternică în rândurile iubitorilor de animale, care s-a regăsit apoi în comentarii extrem de dure la adresa sa şi a familiei sale.

“A început o avalanşă de comentarii în care mă făceau criminal, să păţesc eu şi familia mea ceea au păţit câinii din imagini, om fără suflet, că nu mă preocupă nimic nici pentru semeni, nici pentru animale. Lucruri total false. Eu sunt un iubitor de animale. Am acasă trei câini, iubesc animalele”, a completat Oancea.

Pe de altă parte, primarul a spus că a primit peste 300 de sesizări din partea locuitorilor municipiului Deva, referitoare la creşterea numărului de câini de pe străzi, însă edilul local a menţionat că animalele ar fi fost aduse din alte localităţi şi abandonate noaptea în oraş.

Oancea a arătat că administraţia locală va lua măsurile necesare pentru ca oamenii să se poată deplasa, în siguranţă, pe străzi, iar câinii vagabonzi să fie prinşi şi duşi într-un adăpost care îndeplineşte condiţiile legale impuse în Uniunea Europeană.

În acest sens, primarul a arătat că autoritatea locală a prins suma de 350.000 de lei în bugetul pe acest an pentru a fi utilizată în cadrul unui serviciu propriu de ecarisaj sau într-o formă de asociere cu alte primării din judeţ.

Primarul a mai spus că va depune plângere penală împotriva celor două femei care au iniţiat şi distribuit postarea cu fotografiile false din adăpostul Deva, fiind decis şi să le dea în judecată. 

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania