50 de artiști ai Filarmonicii Banatul din Timișoara și de la alte filarmonici din țară au concertat în orașul Wuhan din China, zona în care a apărut noul coronavirus ucigaș a cărui răspândire fulgerătoare îngrijorează organizația mondială a sănătății și guvernele lumii.

Dintre cei 50 de muzicieni, 18 sunt angajații Filarmonicii Banatul din Timișoara, iar restul sunt de la Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța. Ei au concertat și în orașul Wuhan, considerat zona zero de alertă pentru noul virus ucigaș.

Virusul se extinde cu repeziciune, astfel că luni, chiar când muzicienii români s-au întors în Timișoara, autoritățile chineze au anunțat noi cazuri de îmbolnăviri. Virusul a fost raportat și în afara Chinei în alte șapte țări, inclusiv în SUA.

Calendarul turneului arată că artiștii români au fost în Wuhan de două ori, în perioada 3-5 decembrie 2019. Concertul inaugural al turneului a fost la Wuan Qintai Grand Theatre, în primele zile din decembrie. Muzicienii s-au întors în Wuhan, în 2 ianuarie, însă au trecut doar prin aeroport, în drum spre un alt concert, la Chongqing. Abia în 20 ianuarie au pornit spre Europa, din Beijing.

Deși cântăreții români au fost de două ori în zona zero de alertă a noului virus, conducerea Filarmonicii Banatul din Timișoara nu se panichează. Artiștii au venit luni la Sala Capitol, direct de la aeroport, pentru a se întâlni cu colegii aflați la repetiții. Marți au fost la analize și se ține legătura cu Direcția de Sănătate Publică.

Cum previne România apariția virusului

Despre virusul din China vorbește și Organizația Mondială a Sănătății, care a avertizat că noul tip de coronavirus s-ar putea răspândi cu ușurință la nivel mondial. Spitalele din întreaga lume au fost îndemnate să se pregătească pentru un eventual scenariu. Mai mult, medicii români spun că simptomele seamănă foarte mult cu gripa, iar eventualii bolnavi ar putea fi tratați în țară.

România a luat deja primele măsuri pentru a preveni prezența virusului în țară. Autoritățile intenționează să cumpere camere cu termoviziune care să identifice persoanele cu febră.

Coronavirusurile provin dintr-o familie mai mare de virusuri care creează diverse boli. Simptomele încep de la febră și pot ajunge la insuficiență renală. Se pot transmite ușor de la o persoană la alta. Virusul detectat în China creează febră și dificultăți respiratorii.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania