Filiala Timiș a UDMR a înaintat recent conducerii centrale un proiect prin care limbile regionale să poată fi predate în școli. Propunerea ar permite elevilor și adulților din Banat care doresc să învețe maghiara, sârba sau germana să o facă la școală sau să participe la cursuri organizate de institutori.

Filiala județeană Timiș a transmis conducerii centrale UDMR reunită la Cluj că vrea o schimbare în programul pentru perioada 2020-2024. Conducerea UDMR Timiș a cerut modificarea unui capitol cu privire la instrucția în limba maternă. Noul titlu este „Învățarea limbii maghiare și pentru cei care nu sunt de origine maghiară”.

Președintele filialei UDMR Timiș, Zoltán Marossy, spune că va insista ca proiectul său să fie acceptat de formațiunile care vor negocia cu partidul său pentru a intra la guvernare. De altfel, Zoltán Marossy crede că, în viitor, limbile regionale vor fi respectate de legislația învățământului, exemplificând prin faptul că multiculturalismul bănățean a fost cel care a dus la dezvoltarea Regiunii de Vest. 

„Eu sunt convins că, odată și odată, se va modifica legislația astfel încât limbile regionale să primească respectul cuvenit. În opinia noastră, în Banat, multilingvismul, multiculturalitatea, multietnia, credința creștină manifestată în diverse forme au făcut ca noi să fim și astăzi cea mai dezvoltată regiune a României, iar dinamica dezvoltării de astăzi a Banatului să fie chiar peste zona capitalei, care prin centralizarea excesivă din România încearcă să domine tot ce se întâmplă în țara aceasta. Dacă vrem să păstrăm aceste elemente, atunci este evident că trebuie să ne asigurăm că pot să trăiască”, a declarat Zoltán Marossy.

Mai concret, propunerea UDMR este ca limbile regionale să devină materii facultative sau opționale de la clasa zero până în ultimul an de liceu. Institutorii care se vor ocupa de predarea limbilor minoritare copiilor ar urma, conform planului lui Zoltán Marossy, să le predea și adulților care doresc să participe la cursuri. 

„Nu cere nimeni să fie obligatorii, dar șansa de a învăța limbile regionale ar trebui asigurată prin legislația mai permisivă și prin renunțarea la stupida uniformizare lingvistică și religioasă care astăzi, în România, este prezentă la mulți”, a mai spous Marossy.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania