Câteva zeci de elevi care învață în școlile maghiare din județul Harghita au participat astăzi la tradiționalul concurs de recitare a versurilor lui Mihai Eminescu, evenimentul aflându-se la cea de XVI-a ediție. Concursul a fost găzduit de Şcoala Gimnazială “Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc și a încheiat Ziua Culturii Române, potrivit Agerpres.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Aproximativ 50 de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară, majoritatea din Miercurea Ciuc, au participat joi la un tradiţional concurs intitulat ”Mihai Eminescu ”de recitare a versurilor poetului național român, evenimentul încheind suita de manifestări dedicate Zilei Culturii Române. Elevii clasaţi pe primele locuri au primit premii constând în cărţi din partea Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc.

Printre participanţii la concurs s-au numărat Tanczos Csanad, fiul senatorului UDMR Tanczos Barna, care a recitat poezia “Revedere”, dar şi micuța Reka, fiica deputatului UDMR, Korodi Attila, care a recitat poezia “La Steaua”. În ciuda emoţiilor, fiecare dintre ei a fost răsplătit cu aplauze puternice de colegii prezenţi în sală.

O surpriză a reprezentat-o şi interpretarea de către o elevă a unei melodii din folclorul maghiar, pusă pe versurile “Somnoroase păsărele”, acest moment fiind o premieră în istoria concursului.

Sufletul evenimentului este profesoara de limba română Kinga Bors, de la Şcoala Gimnazială “Petofi Sandor”, care a declarat că acest concurs a început în unitatea de învăţământ în urmă cu 15 ani, după care s-a extins la nivel de municipiu şi de anul trecut reuneşte şi elevi de la şcoala din localitatea Ciceu, aflată în vecinătatea oraşului Miercurea Ciuc.

Aceasta a spus că întrecerea este aşteptată cu nerăbdare de copii, care cer detalii despre ea încă de la începerea anului şcolar şi consideră că succesul e legat şi de faptul că este singurul concurs de acest gen din oraş.

Pe lângă copiii din şcolile cu predare în limba maghiară din Miercurea Ciuc, la concurs au luat parte şi elevi de la şcoala din Ciceu, îndrumaţi de profesoara Peter Barta Emese, care a explicat că este o experienţă plăcută, pe care copiii o primesc cu entuziasm.

“Anul trecut am participat prima oară, au avut o experienţă foarte bună, am participat cu cinci elevi şi patru dintre ei au luat diplome, aşa că au fost entuziasmaţi. Anul acesta am venit cu doi elevi de clasa a V-a şi cu doi elevi de clasa a VI-a, pentru că cei mari sunt mai aglomeraţi în această perioadă. Sper că o să fie bine”, a spus prof. Peter Barta Emese.

Aceasta a adăugat că pentru copiii maghiari Eminescu este un pic dificil, în sensul că pronunţă mai greu cuvintele şi trebuie să exerseze mai mult la accent, dar în final este o experienţă plăcută care speră să le folosească şi în comunicarea direct în limba română.

La rândul său, preşedintele juriului, profesorul Stelian Busuioc, consideră că este vorba de o manifestare deosebită, prin care elevii se apropie cu dragoste de creaţia eminesciană, fiind atraşi de muzicalitatea versurilor marelui poet.

În plus, acesta consideră că participarea la acest concurs îi ajută pe copii la dezvoltarea imaginaţiei, a creativităţii, a vocabularului şi îi apropie de cultura română.

Concursul de recitare “Mihai Eminescu” încheie seria de manifestări care au avut loc cu prilejul Zilei Culturii Române, atât în şcolile din Harghita, indiferent de limba de predare, cât şi în instituţiile de cultură.

Sursa:Agerpres

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.