Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna a organizat în 21 ianuarie, la Casa Orășenească de Cultură, o manifestare intitulată „O punte între culturi: poezia – kultúra: híd, nem fal”, la care au luat parte peste 200 de elevi și unde s-au sărbătorit în comun atât Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) cât și Ziua Culturii Maghiare (22 ianuarie), scrie covasnamedia.ro

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Efortul cadrelor didactice de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna a demonstrat că poezia poate să creeze cu adevărat legături între români și maghiari, la eveniment fiind prezenți, pe lângă cei 200 de elevi ai liceului, și profesori de română și maghiară, dar și Anna Maria Popa, managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

Pe lângă momentele de recitare a unor poezii, evenimentul a inclus și o dezbatere cu temă culturală, principalele subiecte de discuție vizând importanța traducerilor în actul cultural, accesul tinerilor la cultură și relevanța lecturii în societatea contemporană.

„Scopul evenimentului „O punte între culturi: poezia – kultúra: híd, nem fal” este unul inter-cultural, de creare a unei legături între cele două culturi conlocuitoare prin poezie. Astfel, în data de 21 ianuarie, la Casa de Cultură Covasna, elevii Liceului „Kőrösi Csoma Sándor”, secțiile română și maghiară, au recitat poezii ale clasicilor români și maghiari, traduse în maghiară și, respectiv, română. Elevii au fost acompaniați la pian de către colegi de-ai lor”, a declarat profesoara, Márk Laura pentru sursa citată.

La rândul ei, Anna Maria Popa, director al Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a spus că evenimentul a fost unul foarte reușit, fiind pentru prima dată când a auzit recitat în limba maghiară poezii de Eminescu sau Blaga, dar și poeți maghiari celebri ale căror poezii au fost recitate în limba română.

„Sper că au învățat copiii ceva și de la mine și că astfel evenimentul a putut cu adevărat să mai construiască o punte între cele două culturi că de ziduri între noi avem parte suficient. Am spus-o și ieri și o repet și acum, m-am luptat și până acum și o voi face și de acum înainte să dărâm toate zidurile dintre noi și pe cât posibil să le înlocuiesc cu punți solide care să ne ajute pe noi toți să evoluăm împreună și să devenim o comunitate unită și puternică”, a mai spus Anna Maria Popa. 

Evenimentul „O punte între culturi: poezia – kultúra: híd, nem fal” a fost organizat cu ocazia Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie) şi cu ocazia Zilei Culturii Maghiare (22 ianuarie).

Sursa: covasnamedia.ro

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.