Lucrarea concepută de Lajos Bíró, sculptor din oraşul ungar Mátészalka, îl înfăţişează pe poet stând pe o bancă, rezemat cu cotul pe braţul acesteia şi uitându-se spre şcoala unde a învăţat. Oricine se poate aşeza lângă el, pe bancă.

În discursul său festiv, Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, l-a numit pe marele poet, decedat cu 101 de ani în urmă, contemporanul oamenilor de azi, adăugând că poeziile sale sunt perfect inteligibile şi astăzi, nu necesită note de subsol. În opinia sa, acest lucru se datorează faptului că oamenii de azi vorbesc limba lui Ady Endre. Politicianul a evocat din opera lui Ady Endre câteva fraze care îl leagă de Zalău: “Sunt cel care sunt datorită celor patru ani petrecuţi la Zalău. Nu pot fi altfel. Fiecare minut din aceşti patru ani a fost determinant pentru viaţa mea. Fiecare minut mi-a croit drumul în mod fatidic.”

Vorbitorul a apreciat că Ady Endre merită o statuie la Zalău nu doar pentru aceste considerente, ci şi pentru că a fost primul care a recunoscut importanţa Transilvaniei în istoria maghiară. El a rezumat esenţa transilvanismului într-o perioadă în care reformularea acestei noţiuni în secolul XX încă nu a avut loc. De aceea crede că această statuie nou ridicată întruchipează omagiul posterităţii faţă de unul din părinţii făuritori ai ideii transilvaniste.

Hunor Kelemen a reamintit că ridicarea statuii a fost iniţiativa Consiliului de Coordonare a Tineretului din Judeţul Sălaj, ideea fiind îmbrăţişată de organizaţia judeţeană a UDMR. Statuia a fost realizată cu sprijinul guvernului ungar şi al Fundaţiei Communitas. El a remarcat că statuia permite fotografierea selfie împreună cu poetul stând pe bancă.

Imagine din timpul lucrului la statuie

Mulţimea de câteva sute de persoane, adunată cu ocazia dezvelirii, la sfârşitul evenimentului a recitat la unison un fragment din poemul lui Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba (Mesaj către şcoala mea de odinioară).
Statuia întreagă a lui Ady Endre a fost amplasată într-un părculeţ vizavi de primăria Zalăului şi de fostul Liceu Reformat “Wesselényi”, în apropierea statuii lui Wesselényi Miklós, opera artistului Fadrusz János.

Ady Endre a fost elev al liceului reformat din Zalău din 1892, unde în iunie 1896 a obţinut bacalaureatul cu calificativul excelent. Aici a scris şi primele sale poezii. Biserica reformată revendică retrocedarea fostei sale şcoli pe calea unui proces aflat pe rol de aproape două decenii. În octombrie trecut, Curtea de Apel din Cluj-Napoca a dispus repunerea procesului pe rol din prima instanţă. În faţa şcolii stă şi un bust al poetului Ady Endre.

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania