Soţii Attila şi Kinga Bertici au ajuns, marţi, înapoi în Satu Mare după o expediţie de mai bine de şase săptămâni în Oymyakon, cunoscut drept ”polul frigului” din Siberia. Ei au pornit în 12 decembrie 2019 din Satu Mare şi au străbătut 25.000 de km la volanul unui autoturism Dacia Duster, fiind primul echipaj din România care a făcut acest lucru cu o singură maşină. 

Aceştia au fost întâmpinaţi în centrul municipiului de către câteva zeci de cunoştinţe şi fani, printre care şi primarul Kereskenyi Gabor.

“Cele mai grele momente au fost înainte de Oymyakon. Erau minus 55 de grade, maşina a făcut ca elicopterul, era întuneric, nu era semnal, ne-a fost frică. Acela a fost momentul dificil al expediţiei. În Yakutia este foarte frig, am prins aproape minus 60 de grade”, a spus Attila.

Ei au rămas fără portofelul cu bani şi acte, după ce l-au uitat în holul unui hotel din Rusia, apelând la prieteni şi cunoştinţe pentru a-şi reface o parte din acte pentru a putea reveni acasă, dar şi pentru a primi bani.

“A fost foarte frumos, plin de emoţii, de entuziasm, am întâlnit oameni minunaţi. Mie mi-a mai fost frică în viaţa mea, dar aşa frică cum am simţit acolo, n-am simţit niciodată. Ne-am întâlnit cu foarte mulţi români, ne-au ajutat cu bănuţi, că n-am avut nici bănuţi, ne-au băgat benzină, ne-au dat o cazare, ne-au dat o mâncare. Şi asta a contat foarte mult, pentru că fără ei nu ştiu cum ajungeam acasă”, a spus Kinga Bertici.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.