“Cu spatele către Europa – Demontarea culturii, educaţiei, ştiinţei şi mass-mediei maghiare (2010-2020)” a fost titlul conferinţei pe care politicienii maghiari care sunt membri ai PE au susţinut-o, marţi, la Bruxelles. Evenimentul a fost organizat cu scopul de a atrage atenţia asupra “efectului pe care iliberalismul din Ungaria îl are nu numai asupra statului de drept, ci şi asupra societăţii”. Participanţii la conferinţă au prezentat şi un raport, al cărui titlu este identic cu cel al evenimentului şi care a fost întocmit de renumiți intelectuali maghiari.

La conferinţa de presă care a precedat conferinţa, Anna Gács, preşedintele Reţelei de Educaţie a Universităţii Eötvös Loránd din Budapesta (ELTE), a spus că raportul se concentrează asupra acelor “procese agresive, de centralizare” din domeniul educaţiei, ştiinţei şi culturii, care reprezintă, pe bună dreptate, motive de îngrijorare. Potrivit acesteia, raportul a fost realizat de 30 de specialişti de renume care activează în aceste domenii, cu scopul de a identifica tendinţe şi tipare clare în transformările care au fost efectuate în domeniul educaţiei, culturii şi ştiinţei. “În general, guvernul foloseşte fonduri UE pentru aceste transformări agresive”, a subliniat Gács.

La redactarea raportului nu au participat politicieni, a spus socialistul István Ujhelyi. “Aceasta este munca unor intelectuali independenţi, fără excepţie”, a punctat. În opinia deputatului, “în Ungaria nu are loc astăzi o luptă pentru valori, ci guvernul pune mâna pe toate resursele, în timp ce încearcă să elimine valorile europene”. Guvernul face toate acestea cu finanţare din partea UE, a adăugat Ujhelyi.

“Nu mai este nevoie de delegaţii şi comisii care să examineze statul de drept, pentru că ceea ce se întâmplă în Ungaria este foarte clar. Trebuie să oprim această construcţie neofascistă în Ungaria, care ultima dată a existat în Italia lui Mussolini”, a declarat europarlamentarul socialist.

Politicianul Katalin Cseh din partea partidului Momentum a declarat că raportul era extrem de necesar, pentru că documentează “deteriorarea situaţiei din Ungaria din ultimii zece ani în domeniul educaţiei, culturii şi ştiinţei”. În opinia sa, acest proces sugerează că “premierul Viktor Orbán trăieşte într-o realitate paralelă şi nu este capabil să înţeleagă secolul XXI”.

Comisarul UE pentru justiţie, Didier Reynders şi Vera Jourova, comisarul european responsabil pentru valorile europene urmăresc în mod constant evoluţiile din Ungaria, astfel încât raportul le va fi, cu siguranţă, de ajutor în evaluarea situaţiei din Ungaria, a mai adăugat Katalin Cseh.

Sursa. MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania