Un nou val de caniculă s-a abătut joi asupra sudului Australiei, alimentând temerile referitoare la izbucnirea unor noi incendii de pădure în statele devastate de flăcări în ultimele luni, informează AFP. Mercurul termometrelor a depăşit joi 40 de grade Celsius în statul South Australia, unde au fost instituite alerte referitoare la riscul de incendii.

Valul de caniculă se va deplasa apoi către est urmând să ajungă vineri la Melbourne şi Canberra, apoi la Sydney în acest weekend, unde temperaturile ar putea atinge 45 de grade.

Autorităţile estimează că acest val de caniculă, însoţit de vânturi uscate, creează condiţii propice propagării incendiilor de pădure în anumite regiuni din statele New South Wales şi Victoria.

“Ni s-a spus că va fi cald şi secetos în zilele care urmează”, a declarat un responsabil din cadrul serviciilor de urgenţă al statului Victoria, Andrew Crisp, îndemnând locuitorii din zonele de risc să-şi ia măsuri de precauţie.

“Nu aşteptaţi să vă ajungă fumul în pragul uşii. Va fi prea târziu. Trebuie să plecaţi din timp”.

Specialiştii se aşteaptă ca acest val de caniculă să fie urmat de furtuni, ceea ce ar putea contribui la stingerea anumitor focare. În acelaşi timp însă, precipitaţiile intense prezintă riscuri de inundaţii şi de creşteri rapide ale debitelor apelor.

Incendiile de vegetaţie se produc în fiecare an în Australia după terminarea iernii australe. Anul acesta însă, au fost deosebit de precoce şi intense, declanşând o catastrofă naţională care a făcut 32 de victime.

Criza incendiilor a alimentat totodată criticile împotriva guvernului conservator al premierului Scott Morrison, acuzat de pasivitate în lupta contra încălzirii climatice din dorinţa de a nu fi nevoit să sacrifice industria cărbunelui, un sector economic care aduce profituri şi care oferă locuri de muncă multor australieni.

Începând cu luna septembrie, peste 100.000 de kilometri pătraţi, mai mare decât suprafaţa Portugaliei, au fost transformaţi în cenuşă, iar peste 2.000 de locuinţe au fost distruse. Potrivit estimărilor cercetătorilor, peste un milion de animale au pierit în aceste incendii.

Sursa: Agerpres

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania