17.6 C
Cluj-Napoca

Analiză Balkan Insight: Cum susține guvernul maghiar ”paralelismul etnic” din România

Publicat:

Balkan Insight, o publicație regională de investigație cu sediul la Belgrad, arată într-o analiză semnată de jurnalistul maghiar Akos Keller-Alant cum Ungaria ”varsă bani grei în presa de limbă maghiară, în educație, cluburi sportive și biserici din Transilvania, unde peste un milion de etnici maghiari își duc tot mai mult traiul ca și când ar fi în Ungaria. Rezultatul acestui ”râu de bani” este un paralelism etnic unde maghiarii transilvăneni sunt sub controlul total al propagandei de la Budapesta.

Articolul pornește de la situația presei de limbă maghiară din Transilvania, controlată aproape în totalitate de Ungaria prin intermediul unei asociații finanțate de guvernul Viktor Orban.

”Observatorii Ungariei lui Viktor Orban se îndoiesc că o asemenea mărinimie survine în mod necondiționat. Ei văd în cheltuielile fără precedent destinate magharilor din afara granițelor Ungariei o extindere a ‘democrației neliberale’ pe care partidul Fidesz al lui Orban a instituit-o în țară începând din anul 2010, când a preluat puterea”, arată jurnalistul Akos Keller-Alant.

Analiza continuă cu inventarierea investițiilor de zeci de milioane de euro făcute de Budapesta în baze sportive, grădinițe, școli și biserici. Rezultatul? “Un paralelism etnic, menit să consolideze și să mențină un sistem în care maghiarii să-și ducă viața ca și cum ar trăi nu în România, ci în Ungaria”, potrivit declarațiilor făcute pentru BIRN ( Balkan Investigative Reporting Network) de către Tamás Kiss, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale.

Cel mai important instrument al Budapestei este mass-media, potrivit Balkan Insight. Publicațiile controlate de Budapesta “nu au nimic rău de spus” despre Fidesz sau despre principalul partid politic al etnicilor maghiari din România, UDMR, a declarat ziaristul Zoltan Sipos pentru BIRN. În plus, cei mai mulți dintre maghiari consumă știri al căror conținut provine din Ungaria. Dintre cele cinci cele mai vizionate canale de televiziune care se pot urmări în Transilvania, patru sunt controlate de guvernul maghiar.

Tamás Kiss, de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, spune că asemenea cheltuieli creează un “paralelism etnic”. “Învățământul, de la grădiniță până la universitate, cluburile sportive, instituțiile culturale și presa: toate pot fi folosite în limba maghiară și numai de unguri”, a declarat el pentru BIRN. “Apar noi instituții paralele, cum ar fi cluburile sportive. Și paralelismul deja existent se adâncește: acesta e scopul programului pentru grădinițe. Când apare o nouă grădiniță, în general ea e destinată numai copiilor maghiari. Dar este important de subliniat că asta au dorit mereu liderii maghiari transilvăneni. Iar ei se bucură de sprijinul deplin al guvernului ungar”.

Kiss a declarat pentru BIRN că influența radioteleviziunilor maghiare a fost evidentă în sporirea ostilității maghiarilor transilvăneni față de migranții și refugiații majoritar musulmani care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană din Orientul Mijlociu, Africa și Asia – un flux pe care Orban a încercat să-l oprească în Ungaria ridicând garduri la frontieră și lansând avertismentele înfricoșătoare despre soarta “Europei creștine”.

De altfel, s-a văzut în zilele trecute când în satul harghitean Ditrău, locuit în proporție de 99% de etnici maghiari, câteva sute de localnici – în frunte cu preotul catolic – au protestat dur față de prezența a doi muncitori veniți din Sri Lanka să lucreze la o brutărie(unul dintre cei doi fiind de confesiune catolică). Ei au cerut alungarea sri lankezilor, i-au amenințat pe localnicii care îi găzduiau și au creat pagini de Facebook în care cer îndepărtarea acestora.

“În România nu a existat niciodată o puternică propagandă anti-migrație, dar, aici, rasismul a fost mereu puternic împotriva romilor, de exemplu. Rasismul instrumentat acum politic și alimentat din Ungaria face ca xenophobia să fie extrem de puternică în anumite părți din Transilvania” ”, a spus Kiss.

Ca o consecință a dominației Ungariei asupra consumului mediatic, dacă principalul partid politic maghiar din România, UDMR, dorește să ajungă la alegători, el trebuie deseori să apeleze la posturile maghiare, sporindu-și astfel dependența de guvernul maghiar.

Articolul integral poate fi citit pe Balkan Insight

Credit foto: Balkan Insight

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img