fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITACsaba Asztalos, președintele CNCD: Povestea de la Ditrău, o consecință a discursului...

Csaba Asztalos, președintele CNCD: Povestea de la Ditrău, o consecință a discursului urii

Publicat în

spot_img
spot_img

Povestea de la Ditrău ilustrează efectele unei comunicări, în ultimii ani, la nivel regional și la nivelul Uniunii Europene pe un discurs anti-migrație, a declarat joi seara, la Digi24, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Președintele CNCD a reamintit de un studiu de anul trecut făcut de IRES care arăta că la nivelul României, la întrebarea câtă încredere sau neîncredere aveți în migranți, 68 la sută din respondenți au spus că au foarte multă neîncredere în migranți și peste 50 la sută i-ar opri la graniță.

„Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională și din perspectiva legăturii cu Ungaria, unde știm foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul antimigrație. Ca atare, poate că sursa fricilor de la Ditrău – și nu numai – are și această explicație, și acest izvor poate să constituie: comunicarea globală din zona media pe zona de anti-migrație”, a arătat Csaba Asztalos. „Am văzut discursul, am văzut poziția oamenilor din Ditrău și seamănă leit cu discursul anti-migrație din statele din vestul Uniunii Europene: vrem să ne păstrăm cultura, religia, nu avem nevoie de ei, deși unul dintre lucrători, cu forme legale, este de religie romano-catolică, dominantă în comună ”, spune președintele CNCD.

„Acest subiect a fost subiect de campanie nu doar în Europa, vedem în Statele Unite, la Donald Trump, și eu așa explic aceste frici și desigur trebuie să lucrăm să le demontăm. De altfel, trebuie să spunem foarte clar: incitarea la ură atrage răspunderea juridică, care rămâne de analizat, dar este un subiect față de care trebuie să luăm atitudine”, a mai spus Csaba Asztalos, care a remarcat, pe de altă parte, într-o notă pozitivă, reacția Bisericii Romano-Catolice, care pe pagina sa de internet a publicat un articol care demontează aceste frici.

Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Puskás Elemér, primarul comunei Ditrău, a declarat că va organiza o dezbatere cu localnicii nemulțumiți, sâmbătă, pentru a răspunde îngrijorărilor oamenilor și va încerca să joace rolul de mediator în acest scandal. „Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajați legal au fost confundanți cu imigranți. Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare”, a spus primarul.

Ulterior, primarul Puskás Elemér a declarat că cei doi migranți ar fi, de fapt, victime colaterale într-un scandal mai vechi între patronul brutăriei și mai mulți localnici.

Sursa: digi24.ro

Redactia

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel

Korodi Attila: Miercurea Ciuc devine un centru regional puternic al formării duale

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei.

Noile săpături arheologice redescoperă fostul sistem de fortificație al Cetății Mikó

În partea de vest și de nord a Cetății Mikó se desfășoară o săpătură arheologică inedită: sub conducerea arheologului Darvas Lóránt, se cercetează, în mai multe secțiuni, sistemul de fortificație de odinioară a clădirii.

S-a finalizat consolidarea şi punerea în siguranţă a internatului de la Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a prăbuşit și a ucis doi elevi

Consolidarea şi punerea în siguranţă a clădirii internatului Liceului „Tamási Aron”, de la Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a prăbuşit în decembrie 2023, iar doi elevi şi-au pierdut viaţa, s-a finalizat, a anunţat, joi, Instituţia Prefectului Harghita