Marea Britanie a ieşit oficial din UE la 1.317 zile de la decizia britanicilor de a părăsi Uniunea. Uniunea Europeană pierde astfel 15% din economie şi capitala financiară a lumii, Londra.

Premierul Boris Johnson a rostit un discurs, cu o oră înaintea ieşirii oficiale a Marii Britanii din UE. ”Cel mai important lucru care trebuie spus în seara aceasta este că nu e un sfârşit, ci un început”, declară Johnson. În ziua Brexitului atât britanicii, cât şi presa, au fost împărţiţi între fericire şi dezolare, întrebându-se ce-i aşteaptă în marele salt în necunoscut. Forţa nu stă în ”splendoarea izolării”, a avertizat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, lăudând ”forţa uniunii” cu câteva ore înainte de plecarea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Steagul britanic a fost retras vineri din holul intrării în sediul Consiliului European şi din faţa sediului Parlamentului European (PE), la Bruxelles – un gest simbolic, cu câteva ore înaintea ieşirii oficiale a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

Mii de susţinători ai Brexitului au sărbătorit în Piaţa Parlamentului din Londra, după ce au participat la numărătoarea inversă care a marcat momentul ieşirii regatului din Uniune.

Piaţa a fost inundată de steaguri Union Jack, iar participanţii la petrecere au cântat cântecul patriotic “Land of Hope and Glory”.

Ei au privit un montaj cu momente din cei 47 de ani în care ţara a făcut parte din UE pe un ecran uriaş, huiduind la apariţia unor politicieni proeuropeni şi exprimându-şi bucuria la apariţia pe ecran a camionului Brexitului Nigel Farage.

În Marea Britanie, alţii şi-au exprimat tristeţea faţă de faptul că ţara lor este prima care părăseşte UE, reducând-o la 27 de naţiuni.

Priveghiuri cu lumânări au avut loc în mai multe oraşe din Scoţia, iar steagul britanic a fost coborât pe catargul din faţa sediului Parlamentului scoţian.

Parlamentarii scoţieni au hotărât prin vot să ţină steagul britanic în acest fel, ca simbol al opoziţiei lor faţă de Brexit.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.