fbpx
9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂOUG privind alegerile anticipate: Cetăţenii pot vota la orice secţie de votare,...

OUG privind alegerile anticipate: Cetăţenii pot vota la orice secţie de votare, numărul parlamentarilor din diaspora crește

Publicat în

spot_img
spot_img

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, încheiată cu puţin timp înainte de miezul nopţii, după mai mult de nouă ore, OUG privind alegerile anticipate şi a stabilit măsuri concrete în cazul în care se ajunge în această situaţie. Astfel, data alegerilor trebuie anunţată cu 50 de zile înainte, iar anunţul se poate face la cinci zile după dizolvarea Parlamentului. În plus, cetăţenii pot vota la orice secţie de votare, iar numărul parlamentarilor din diaspora a fost mărit.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate.

”Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice şi s-au dovedit a fi în avantajul cetăţenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidenţiale, respectiv prin trei zile de vot în diaspora şi de asemenea posibilitatea de a vota la orice secţie de votare pentru a încuraja participarea la vot a cetăţenilor români”, a spus, la finalul şedinţei, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.

Potrivit acestuia, a fost dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora  – fiind patru senatori şi opt deputaţi.

”Necesitatea adoptării acestui act normativ este legată de faptul că, în eventualitatea unei situaţii de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen, în momentul de faţă, există un vid legislativ care trebuia reglementat. Sunt contradicţii, sau termene necorelate între prevederile constituţionale în această privinţă şi prevederile din legislaţia electorală. Constituţia prevede un termen de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare, după dezvoltarea Parlamentului, în timp ce legislaţia electorală prevede un termen de minim 90 de zile pentru organizarea acestor alegeri. Termenul stabilit prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă este de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare, după dizolvarea Parlamentului, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de 5 zile de la dizolvarea Parlamentului”, a mai spus Dancă.

Potrivit acestuia, în OUG au fost incluse alte norme tehnice privind componenţa birourilor electorale şi componenţa acestora.

Întrebat despre votul pe liste suplimentare, indiferent de Domiciliu, dancă a spus: ”Este o normă pe care noi o considerăm normală, pentru că toate acuzaţiile care au fost aduse în spaţiul public legate de turism electoral şi aşa mai departe sunt pur şi simplu bazaconii. Din moment ce avem sistemul electronic pentru prevenirea votului multiplu, care s-a dovedit că este un instrument eficient, aceste suspiciuni nu au niciun teme real”.

Anterior, premierul Ludovic Orban a anunţat că este necesară o adaptare a legislaţiei pentru a avea prevederi concrete în cazul alegerilor anticipate

Redactia

Articole recente

CJ Maramureș a alocat un milion de lei, fonduri nerambursabile, pentru domeniul culturii

Fondul de un milion de lei a fost aprobat de consilierii judeţeni pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor în domeniul culturii

Șoareci morţi, praf, mucegai și gândaci de bucătărie, găsiți de comisarii de la Protecţia Consumatorului în cantina unui colegiu din Timişoara

Cantina Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” din Timişoara a fost închisă de inspectorii de la Protecţia Consumatorului

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Mai multe articole de același fel

Korodi Attila: Miercurea Ciuc devine un centru regional puternic al formării duale

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei.