Liderii Partidului Popular European, reuniți luni la nivelul Adunării Politice PPE, au decis menținerea și extinderea suspendării Fidesz, partidul de guvernământ din Ungaria, din familia popularilor europeni pe termen nedeterminat.

”Majoritatea liderilor partidelor PPE care s-au întrunit la Bruxelles pentru adunarea politică anuală a partidului și-au acordat sprijinul pentru decizia președintelui PPE, Donald Tusk, de a prelungi suspendarea partidului premierului ungar Viktor Orbán, pentru preocupările legate de statul de drept în Ungaria și retorica anti-Bruxelles”, notează Politico Europe.

Tusk a declarat adunării politice că este nevoie de ”o reflecție profundă” și o ”nouă viziune politică” pentru PPE și a propus organizarea unui congres special pe această temă la o dată nespecificată, a declarat un oficial PPE pentru Politico Europe.

Tusk a spus că nu va fi ”nicio redefinire a valorilor noastre fundamentale”, a adăugat oficialul.

În timpul întâlnirii, Tusk a anunțat, de asemenea, că se va întâlni cu Orbán la sfârșitul lunii februarie. Potrivit oficialului citat, nu a existat niciun vot, iar liderii și-au exprimat opiniile în discursuri.

În răspuns la această decizie, premierul ungar Viktor Orbán a acuzat această familie politică că dorește să facă ”parte din structura de putere a Uniunii Europene cu orice costuri, inclusiv prin compromisuri cu stânga”, scrie Agerpres.

În cadrul unei conferințe ce a avut loc la Roma, la care au participat și politicieni de extremă dreapta, precum Thierry Baudet (Olanda), Marion Maréchal (Franţa) şi Giorgia Meloni (Italia) şi numeroşi membri ai grupului europarlamentar al Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), Orban a descris partidul său, Fidesz, drept ”oaia neagră” a Partidului Popular European şi a afirmat clar că nu este deranjat de faptul că Fidesz este suspendat din PPE.

”Speranţa mea este că PPE se va adapta şi va permite noi mişcări. Avem nevoie de noi forţe, nu mai suntem destui, nu avem o majoritate”’, a spus şeful executivului ungar, care a dat menţionat partidul de extremă dreapta spaniol Vox.

Suspendarea lui Viktor Orban din PPE a dat naştere speculaţiilor conform cărora eurodeputaţii Fidesz s-ar putea muta în grupul europarlamentar ECR.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania