Compania auto americană Tesla doboară record după record, valoarea acțiunilor crescând cu 274% din iulie 2019 până în prezent. În această săptămână acțiunile companiei americane au crescut cu 20,5% și se tranzacționau, marți, cu 940 de dolari. Compania este evaluată la 170 de miliarde de dolari. Ținând cont de acest trend ascendent, experții văd în curând o nouă regină a industriei auto, așteptându-se ca Tesla să detroneze Toyota, după ce tocmai a depășit la început de an Volkswagen ca valoare de piață, devenind al doilea cel mai valoros constructor auto din lume.

Acțiunile Tesla au crescut cu 40% în ultimele două zile, iar de la începutul anului prețul acestora s-a dublat. Din iulie 2019 până în prezent, valoarea acestora a crescut cu 274%. La sfârșitul lunii ianuarie 2019, Tesla valoara 100 de miliarde de dolari, acum se apropie de 200.

Această evoluție este încurajată de inaugurarea fabricii Tesla din Shanghai, precum și de obținerea profitului pentru prima dată în cei 10 ani de când compania este tranzacționată la bursa de valori.

Creșterea puternică a prețului acțiunilor l-a dus pe fondatorul Elon Musk mai aproape de obținerea unui bonus a cărui valoare poate atinge câteva miliarde de dolari. În 2018, acționarii Tesla au fost de acord să îl plătească pe Musk în opțiuni de cumpărare a acțiunilor, pe care le poate exercita doar dacă constructorul își atinge țintele de vânzări și valoare de piață.

Tesla a depășit la începutul anului Volkswagen, devenind al doilea cel mai valoros contructor din lume, compania fondată de Musk fiind atunci evaluată la 100 de miliarde de dolari.

Deși la final de ianuarie Tesla părea departe de Toyota, liderul absolut – cu o valoare de 230 de miliarde de dolari, acum constructorul american s-a apropiat de cel japonez.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania