Uniunea Salvaţi România contestă proiectul Ministrului Justiţiei, publicat marţi, prin care i se oferă puteri sporite Procurorului General în ceea ce priveşte trimiterea în judecată a unui magistrat şi, totodată, magistraţii capătă o imunitate specială.

“Se vine cu un proiect prin care sunt create nişte filtre pentru angajarea răspunderii magistraţilor, prin care magistraţii nu vor mai putea răspunde decât în situaţii foarte rare şi totul trecut prin pixul procurorului general, ceea ce mi se pare o situaţie foarte gravă. Reamintesc faptul că am criticat această manieră de numire politică a magistraţilor. Ar trebui întâi schimbată procedura şi apoi făcute numirile. Să pui în pixul procurorului general, numit politic, toate deciziile referitoare la punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de magistraţi este o opţiune criticabilă.”, transmite vice-preşedintele Stelian Ion, membru în Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi.

Deputatul USR Stelian Ion va solicita o întrevedere cu ministrul Cătălin Predoiu cu privire la aceste aspecte şi va pregăti amendamente la proiectul de desfiinţare a SIIJ.

”Subliniem că USR a depus un proiect de lege de desfiinţare a Secţiei Speciale de Investigare a Magistraţilor încă din iunie 2019, motivând că instituţia este un instrument de intimidare a magistraţilor, ipoteză confirmată şi de Comisia de la Veneţia. Însă proiectul a fost respins de PSD. USR conchide că ar fi fost de preferat ca proiectul Ministrului Justiţiei să se rezume strict la desfiinţarea SIIJ, fără a se introduce elemente noi care pot compromite întregul demers”, se mai arată în comunicat.

Precizările vin după ce, în proiectul Ministerului Justiţiei de desfiinţare a SIIJ, se arată că procurorul general este cel care deţine controlul cu privire la ancheta penală a unui magistrat. Concret, ministrul Justiţiei propune ca punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un procuror sau un judecător să se facă doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general.

Sursa: Mediafax

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania