Primăria comunei Ciugud, din judeţul Alba, este prima administraţie locală din România care organizează bugetarea participativă pentru copii, cei mici urmând să-şi aleagă un primar şi consiliul local şi să înveţe regulile democraţiei participative, potrivit unui comunicat de presă.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

“Sub genericul ‘Primăria Copiilor’, administraţia locală şi Şcoala Gimnazială Ciugud au demarat la începutul acestui an un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetăţenească şi democraţia participativă. Astfel, copiii sunt învăţaţi ce înseamnă drepturile şi obligaţiile unui cetăţean, cum se desfăşoară alegerea reprezentanţilor în administraţia publică locală şi cum lucrează Primăria şi Consiliul Local. În final, copiii din Ciugud vor fi primii din ţară care vor implementa bugetarea participativă prin care aleg o serie de proiecte care vor fi finanţate din bugetul local”, se menţionează în comunicat.

În prima etapă, proiectul presupune organizarea alegerilor copiilor, un proces care simulează desfăşurarea alegerilor locale.

Copiii şi-au ales astfel, luna trecută, Biroul Electoral al Copiilor, care a început organizarea alegerilor, iar ulterior au avut la dispoziţie o săptămână pentru a-şi aduna liste de susţinători şi pentru a-şi depune candidaturile pentru funcţiile de primar şi consilier local. Fiecare candidat a trebuit să convingă minimum 10 colegi şi un profesor să îl susţină pentru a candida pentru o funcţie de consilier local şi respectiv minimum 15 colegi şi doi profesori pentru a putea să se înscrie în cursa pentru funcţia de primar.

În această săptămână, copiii au intrat în campania electorală, perioadă în care au putut să îşi pună afişe pe un panou special, să distribuie materiale de informare sau să organizeze întâlniri cu alegătorii.

În total, în cursa electorală s-au înscris 5 candidaţi pentru funcţia de primar şi 16 pentru cea de consilier local. Vineri, candidaţii pentru funcţia de primar vor participa la o dezbatere privind proiectele pe care şi le-au propus pentru copiii din Ciugud. Ulterior, în cursul zilei de luni, la sfârşitul orelor de curs, copiii vor vota în cadrul “Alegerilor Copiilor” şi vor alege viitorul primar şi cei 11 consilieri locali.

“Proiectul nu se opreşte aici, deoarece administraţia locală a pus la dispoziţie în acest an un buget participativ pentru copii, în valoare de 50.000 de lei, bani care sunt destinaţi implementării unor proiecte pentru copiii care locuiesc în Ciugud”, se mai arată în comunicat.

Aceste proiecte vor fi colectate şi selectate de copiii aleşi în cadrul Primăriei Copiilor, iar ulterior prioritizarea lor va fi votată de toţi copiii din comunitate.

“În 10, 15 sau 20 de ani, copiii care învaţă acum în şcoala din Ciugud vor fi consilierii locali, primarul sau viceprimarul care vor decide soarta comunei noastre. Cred că înţelegeţi cât de important este să îi pregătim pe aceşti copii pentru viaţă, dar mai ales să îi pregătim să fie cetăţeni implicaţi, care îşi cunosc drepturile şi obligaţiile”, a spus, potrivit comunicatului, primarul Gheorghe Damian.

În Ciugud a fost deschisă, în toamna anului trecut, şi prima şcoală smart din mediul rural din România, în care sunt folosite soluţii tehnologice pentru reducerea consumului de energie, dar şi cele mai moderne tehnologii şi softuri folosite în educaţie.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.