Orga principală a Catedralei episcopale romano-catolice din Oradea, instrument monumental donat de Maria Terezia a Austriei, va fi restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană, a anunţat într-un comunicat de presă, Episcopia Romano-Catolică din Oradea.

Potrivit sursei, contractul de execuţie a lucrărilor de restaurare a fost semnat joi de reprezentanţii episcopiei şi firma Vox Humana SRL din Gheorgheni, în urma procedurii de licitare publică.

Valoarea contractată a lucrării este de 351.492,13 euro. Perioada de realizare a lucrărilor prevăzute în contract este de 20 de luni, din momentul semnării acestuia.

Alături de episcopul Böcskei László, la acest “moment istoric”, organizat chiar în corul catedralei, lângă orga ce urmează a fi restaurată, au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, managerul Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, Dumitru Sim, prof. dr. Walter Kindl, consultantul de specialitate al episcopiei pentru acest proiect, şi Csorba Sándor, managerul de proiect din partea episcopiei.

Restaurarea orgii este cuprinsă într-un proiect transfrontalier mai amplu, în valoare totală de 2,7 milioane de euro, prin FEDR, pentru dezvoltarea pe termen lung a resurselor umane legate de activitatea turistică în judeţele Bihor şi Hajdú-Bihar.

Catedrala episcopală ce adăposteşte această orgă este cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul României şi între cele mai frumoase bazilici din Europa. Împreună cu Palatul episcopal şi Şirul canonicilor, alcătuieşte un complex baroc arhitectural foarte vizitat de turişti, fiind de fapt centrul administrativ al Episcopiei romano-catolice.

Orga monumentală a catedralei episcopale a fost realizată timp de cinci ani, între anii 1777 şi 1782, de către un vestit constructor de orgi vienez, Fridolin Ferstl. A fost dăruită catedralei de împărăteasa Maria Terezia a Austriei, fiind considerată încă de la început unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale din această parte a Europei.

Orga are 32 de registre şi peste 2.000 de tuburi, îmbrăcate într-o dantelărie aurită, având la partea superioară doi heralzi cu trâmbiţe. Ultima reparaţie a fost făcută în 1982, dar, deşi orga este încă funcţională în anumite registre, specialiştii episcopiei au constatat de mai mulţi ani că are nevoie de restaurare. Episcopul Böcskei László s-a străduit încă din anul 2013 să identifice surse de finanţare pentru restaurarea ei, motiv pentru care a afirmat joi că semnarea contractului este “un moment istoric”.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania