Grupul german Ara Shoes, unul dintre cei mai mari angajatori din Șimleu Silvaniei dar și din județul Sălaj, va opri din 10 aprilie producția la fabrica sa de încălțăminte și va reduce jumătate din personalul de la unitatea din Valea lui Mihai, în județul Bihor, pregătindu-se pentru plecarea din România. Compania a anunțat că își va reloca fabricile în Portugalia, notează profit.ro.

Decizia nemților se pare că a fost luată din cauza majorărilor constante ale salariului minim pe economie, chiar dacă salariile din industria de încălţăminte sunt cu 35% sub media pe economie, fiind printre cele mai mici, uneori apropiate de minim mai degrabă decât de nivelul mediu.

Media în industrie este de 2.105 lei net lunar, arată datele de la INS aferente lunii noiembrie a anului trecut. Salariul a crescut cu 10% în ultimul an şi s-a mai mult decât dublat în ultimul deceniu însă avansul a fost susţinut mai degrabă de majorările continue ale salariului minim pe economie. Totodată, criza forţei de muncă ar putea să fi determinat aceste creşteri într-o industrie care foloseşte intens forţa de muncă.

„În vederea remedierii activităților grupului Ara, conducerea a efectuat o analiză cuprinzătoare în ultimele șase luni și a încheiat că singura opțiune de succes este reducerea capacității de producție din România, supradimensionată în comparație cu vânzările efective din anii actuali și anii trecuți. În ultimii ani, comenzile societății-mamă, Ara Shoes, au scăzut permanent, ceea ce a condus la o lipsă de încărcare cu activitate a filialelor acesteia din România, Indonezia și Portugalia”, este explicația oficială a companiei.

Intenția disponibilizării a fost deja comunicată Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Sălaj.

La acest moment, grupul german are în România peste 1.000 de angajați, iar primarul din Șimleu Silvaniei spune că, practic, toți vor fi disponibilizați în perioada următoare, deoarece, până în toamnă, grupul german va părăsi România. Astfel, potrivit primarului Septimiu Țurcaș, producătorul german urmează să plece din România, mutându-și activitatea în Portugalia. Acesta afirmă că, până în luna septembrie, germanii vor închide și fabrica din Valea lui Mihai din Bihor, unde acum doar concediază o parte dintre angajați.

Ara Shoes nu este prima companie care ia această decizie, compania elveţiană Rieker închizând în 2019 cele două fabrici din România, invocând lipsa forţei de muncă, productivitatea redusă şi salariile devenite prea mari.

Aproape 50.000 de oameni lucrează în România în producţia de încălţăminte, piaţa locală fiind unul dintre cei mai mari jucători europeni şi mondiali din domeniu. Din totalul numărului de salariaţi mai bine de o treime sunt prezenţi în vestul ţării, în judeţe precum Bihor şi Timiş. Spre deosebire de producţia de haine care s-a concentrat în Moldova, producţia de pantofi s-a concentrat în centru şi vest.

Sursa: profit.ro

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

1 COMENTARIU

Comments are closed.