Poliţia ungară a autorizat vineri reluarea circulaţiei în postul Tompa, la frontiera cu Serbia, pe care l-a închis cu o zi înainte în urma unei evacuări sârbe în noaptea de joi spre vineri a unor migranţi adunaţi la acest punct de intrare în Uniunea Europeană, în contextul în care încercările de trecere a frontierei sârbo-maghiare sunt în creștere, relatează AFP.

Câteva sute de persoane – inclusiv femei şi copii – s-au instalat joi pe o fâşie de teren situată între Serbia şi Ungaria, în semn de protest faţă de etanşeitatea frontierei, iar autorităţile ungare au închis acest punct de trecere a frontierei. Unii dintre copii purtau pancarte pe care se puteau citi mesaje precum ”Suntem doar refugiaţi, nu criminali” şi ”Lăsaţi-ne să trecem”.

Migranţii s-au învelit cu pături şi s-au înghesuit în corturi timp de mai multe ore, pe un frig glacial, după care au fost evacuaţi la bordul unui autobuz închiriat de către autorităţile sârbe, vineri la prima oră. O purtătoare de cuvânt a Comisariatului Sârb pentru Refugiaţi, Svetlana Palic, a declarat pentru AFP că migranţii au fost ”conduşi în centre de primire în timpul nopţii” de joi spre vineri şi că cererile lor de azil urmează să fie soluţionate în condiţii similare celor ale altor solicitanţi.

”Postul de frontieră Tompa a fost redeschis”, a anunţat vineri poliţia ungară într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Săptămâna trecută, 60-70 de persoane au încercat să intre în Ungaria prin alt post de la această frontieră externă a spaţiului euroean de liberă circulaţie Schengen. Forţele de ordine ungare au tras atunci focuri de avertisment.

Ungaria anunţă că peste 3.400 de încercări de trecerea frontierei au avut loc luna trecută, faţă de câteva sute pe lună în 2019. Guvernul ungar subliniază că cei care doresc să obţină statutul de refugiat este necesar să depună o cerere de azil în prima ţară europeană în care au intrat. Budapesta respinge însă în mod sistematic către Serbia migranţii care vin pe cale terestră.

Un gard – parţial electrificat – ridicat în 2015 de Budapesta de-a lungul frontierei sale cu Sebia şi Croaţia a rărit trecerile clandestine şi le-a făcut mai periculoase.

În 2015, premierul suveranist Viktor Orban a ridicat un gard de sârmă ghimpată de 175 de kilometri lungime la frontiera ungară – care este totdată frontiera Uniunii Europene.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

2 COMENTARII

    • Grupul Europa naţiunilor şi a libertăţilor (ENL) din Parlamentul European este adesea numit grupul suveraniștilor. Cuvantul face referire la relatia pe care tarile conduse de guverne din care fac parte si partide membre ale acestui grup o au cu UE (suveranitate versus europenizare, excludere versus includere). Exemple de partide suveraniste: Lega italiană, FPÖ din Austria, Vlaams Belang si, probabil, foarte curand FIDESZ din Ungaria, odata cu excluderea preconizata din PPE.

Comments are closed.