Populaţiile de bondari au scăzut drastic în toată Europa şi America de Nord din cauza încălzirii climei şi a variaţiilor bruşte de temperatură, potrivit unui nou studiu, relatează Press Association. Bondarii joacă un rol cheie în polenizarea unor culturi diverse, precum cele de roşii, dovlecei şi fructe de pădure.

Studiul arată că probabilitatea ca o populaţie de bondari să supravieţuiască într-un anumit loc a scăzut cu 30% în decursul unei singure generaţii umane. Cercetătorii afirmă că ratele de declin par a fi “în concordanţă cu o dispariţie în masă”.

“Am descoperit că populaţiile dispăreau în zonele în care temperaturile au devenit mai ridicate”, a declarat Peter Soroye, doctorand la Universitatea din Ottawa şi principalul autor al studiului.

“Dacă declinul continuă în acest ritm, multe dintre aceste specii ar putea dispărea pentru totdeauna în câteva decenii”, a mai spus el.

Cercetătorii au utilizat date colectate pe o perioadă de 115 ani privind 66 de specii diferite de bondari din America de Nord şi Europa pentru a dezvolta un model computerizat care simulează scenarii de “haos climatic”.

Ei au constatat schimbările suferite de populaţiile de bondari de-a lungul anilor, comparând locurile în care aceste insecte trăiesc în prezent cu locurile în care trăiau în trecut.

“Am fost surprinşi să constatăm cât de mare este deja declinul provocat de schimbările climatice în rândul populaţiilor de bondari”, a declarat Tim Newbold de la Centrul pentru Cercetarea Biodiversităţii şi a Mediului din cadrul University College din Londra.

“Cercetările noastre sugerează că scăderi mult mai drastice (ale populaţiilor) sunt posibile dacă schimbările climatice se accelerează în următorii ani, ceea ce arată că avem nevoie de eforturi substanţiale pentru reducerea acestora”, a mai spus el.

Studiul a fost publicat în revista Science.

Credit foto: Andrei Nistor, Știrile Transilvaniei

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.