În urmă cu patru ani patrimoniul săsesc din Transilvania primea o lovitură grea: la numai câteva zile distanță se prăbușeau turnurile bisericilor fortificate din Rotbav și Roadeș. Dacă la Rotbav prăbușirea a fost una integrală, la Roadeș s-a mai putut salva o mare parte din structura de lemn a turnului care a fost dezasamblată, iar zidăria pusă în siguranță. Incinta are însă în continuare mari probleme la ziduri, turnurile de apărare și cursive.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Intervenția din toamnă a ambulanței s-a limitat la punerea în siguranță a turnului incintei de sud și a pridvorului de la intrare în biserică urmând ca lucrările să continue anul acesta la celelalte turnuri prin intermediul unei școli de vară de conservare/restaurare. Țigla veche a fost refolosită iar cea lipsă a fost confecționată manual în țiglăria tradițională de la Bâțanii Mari de meșterul Bratha Ioszef.

Inițiatorul intervenției a fost scriitorul britanic William Blacker, unul dintre voluntarii cei mai devotați ai ambulanței. Ambianța caldă a gospodăriilor săsești pe care le-a achiziționat și amenajat în urmă cu câțiva ani au reprezentat pentru noi o sursă de inspirație pe întreg parcursul intervenției.

”Mulțumim Dianei Iabrașu că a avut răbdarea să documenteze video întregul proces și sperăm să revenim cât de curând cu un filmulețul de prezentare. Îi mulțumim de asemenea lui Cornel Stanciu care ne-a pus la dispoziție Pensiunea Bike Check Inn din Bunești și doamnelor Elena Suciu și Andreea Mițula care ne-au pregătit mese minunate.”, au scris pe pagina de Facebook cei de la Ambulanta pentru Monumente.

Cu ocazia acestei intervenții și având în vedere că învelitoarea structurii provizorii care protejează turnul prăbușit în urmă cu patru ani a început să se degradeze, Asociația Monumentum sprijinită de ASR Prințul de Wales și-a arătat disponibilitatea de a finanța întreaga documentație de restaurare a turnului necesară unei eventuale solicitări de finanțare a lucrărilor din partea Consistoriului Evanghelic Districtual Brașov pentru a da turnului strălucirea de altă dată.

Ambulanța pentru Monumente – Transilvania Sud este un proiect inițiat de Asociația Monumentum şi susținut de către Alteța Sa Regală, Prințul de Wales și de către societatea civilă din întreaga țară.

VOLUNTARI:
William Blacker, Vlad Paul, Sergiu Silvestru, Marc Suciu, Judit Cseh, Petru Opincaru, Andrei Zaraf, Diana Iabrașu

MEȘTERI ȘI RESTAURATORI:
Ionuț Dobra, Stefan Vaida, Gheorghe Savu, Simion Sas, Marius Mițula

FINANȚATORI:
Prince’s Foundation sub patronajul ASR Prințul de Wales – 15.000 lei
Sprijin din partea comunității locale am primit de la:

ECHIPA DE COORDONARE: arh. Ștefana Paul, rest. Ionuț Dobra, arh. Veronica Vaida

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.