Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, le-a solicitat directorilor de instituţii, luni, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, să se gândească la un proiect-pilot pentru realizarea unui centru de excelenţă pentru copiii supradotaţi în judeţ, scrie Agerpres.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

“De zeci de ani am sesizat în învăţământul nostru că nu are o componentă bazată pe vârfuri. Nu avem educaţie pentru copiii supradotaţi. Şi acest lucru îl spun cu certitudine, pentru că de ani de zile am purtat foarte multe discuţii pe tema asta. Am o rugăminte, în acelaşi timp, domnului inspector general, domnilor directori: gândiţi ceva în direcţia aceasta, haideţi să facem un proiect-pilot pentru Bihor. În colaborare cu psihologi, cum am putea inventaria şi promova această resursă umană de mare calitate, pe care s-o pregătim mai bine,” a declarat Dumitru Ţiplea.

Inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas a precizat că Inspectoratul Şcolar Judeţean a avut şi are în plan un centru de excelenţă pentru copiii supradotaţi, pe care însă nu l-a putut realiza până acum.

“Nimeni nu-ţi acordă finanţare pentru fonduri suplimentare, dar ce am reuşit, fără să folosim banii de bugetul de stat, este să realizăm clase de excelenţă, la matematică şi fizică, cu ajutorul unor parteneri. Deci avem în vedere şi acest segment al elitelor, dar pe noi ne preocupă prioritar învăţământul de masă”, a spus Alin Novac-Iuhas.

Prefectul a spus că are cunoştinţă de clasele de excelenţă, însă vrea şi realizarea unui centru de excelenţă.

“România, comparativ cu mapamondul, are aproximativ 4% copii supradotaţi, media în lume fiind de 3%. Practic, noi avem o valoare umană extraordinară şi suntem singura ţară din această parte de lume care nu-şi exploatează valorile. Ştiu că sunt clase de excelenţă, dar eu cred că ar trebui să fie centre pentru copiii supradotaţi. Există un proiect al unui centru de excelenţă, din 2011, al Universităţii din Oradea. Să vedem ce se poate face”, a conchis prefectul.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.