Fonduri de peste 470.000 de euro, majoritatea bani nerambursabili, vor fi investite în amenajarea unui centru de îngrijire, fără componentă rezidenţială, destinat vârstnicilor din Miercurea Ciuc, printr-un proiect REGIO, semnat marţi, la Alba Iulia, de directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, şi directorul Asociaţiei Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială, Peter Gyorgy.

“Investiţiile în domeniul social, în toate localităţile sunt mai mult decât necesare. În acest caz, o organizaţie nonguvernamentală sprijină administraţia publică şi utilizează fonduri europene pentru a oferi servicii publice performante pentru comunitate. Starea de sănătate a populaţiei, problemele vârstnicilor, multe discrepanţe în societate, contribuie la scăderea calităţii vieţii şi a serviciilor oferite persoanelor de vârsta a treia”, a declarat directorul general al ADR Centru.

Simion Creţu a adăugat că, la nivelul Regiunii Centru, sunt deja contractate zece astfel de proiecte, a căror valoare totală este de peste cinci milioane de euro, prin care se vor îmbunătăţi condiţiile de viaţă pentru mai mult de două mii de vârstnici.

Proiectul “Reabilitarea, extinderea şi dotarea clădirii din municipiul Miercurea Ciuc pentru înfiinţarea unui centru de zi pentru vârstnici şi a unei unităţi de îngrijire la domiciliu”, semnat marţi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, are o valoare totală de 2.199.797 de lei, din care 2.148.804 de lei sunt fonduri nerambursabile din surse europene şi de la bugetul de stat.

Lucrările vor fi gata până la 31 ianuarie 2021, a menţionat sursa citată.

Prin proiect, va fi extins şi modernizat un imobil din Miercurea Ciuc, unde vor fi oferite două tipuri de servicii sociale. Corpul clădirii existente va fi reparat şi reabilitat, iar modificările structurale vor include extinderea acestuia, amenajarea unor grupuri sanitare pentru public şi personal, realizarea incintei pentru centrala termică şi înfiinţarea spaţiului destinat unităţii de îngrijire la domiciliu.

“Se va reabilita anvelopa clădirii existente şi se va interveni la îmbunătăţirea întregului aspect exterior al clădirii. În toate spaţiile este prevăzută o nouă instalaţie electrică, realizată conform necesităţilor funcţionale, fiind prevăzută şi instalarea unui sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice, cu contorizare bidirecţională. Prepararea apei calde pentru consum menajer se va realiza prin intermediul centralei termice cu combustibil gazos şi prin intermediul unui sistem de panouri solare. Sistemul este astfel proiectat încât să acorde prioritate producerii din energie solară şi numai dacă este necesar va intra în funcţiune producerea clasică”, a mai arătat ADR Centru, în comunicatul citat.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania