fbpx
5.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITACentru de îngrijire destinat vârstnicilor din Miercurea Ciuc, finanțat cu fonduri europene

Centru de îngrijire destinat vârstnicilor din Miercurea Ciuc, finanțat cu fonduri europene

Publicat în

spot_img
spot_img

Fonduri de peste 470.000 de euro, majoritatea bani nerambursabili, vor fi investite în amenajarea unui centru de îngrijire, fără componentă rezidenţială, destinat vârstnicilor din Miercurea Ciuc, printr-un proiect REGIO, semnat marţi, la Alba Iulia, de directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, şi directorul Asociaţiei Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială, Peter Gyorgy.

„Investiţiile în domeniul social, în toate localităţile sunt mai mult decât necesare. În acest caz, o organizaţie nonguvernamentală sprijină administraţia publică şi utilizează fonduri europene pentru a oferi servicii publice performante pentru comunitate. Starea de sănătate a populaţiei, problemele vârstnicilor, multe discrepanţe în societate, contribuie la scăderea calităţii vieţii şi a serviciilor oferite persoanelor de vârsta a treia”, a declarat directorul general al ADR Centru.

Simion Creţu a adăugat că, la nivelul Regiunii Centru, sunt deja contractate zece astfel de proiecte, a căror valoare totală este de peste cinci milioane de euro, prin care se vor îmbunătăţi condiţiile de viaţă pentru mai mult de două mii de vârstnici.

Proiectul „Reabilitarea, extinderea şi dotarea clădirii din municipiul Miercurea Ciuc pentru înfiinţarea unui centru de zi pentru vârstnici şi a unei unităţi de îngrijire la domiciliu”, semnat marţi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, are o valoare totală de 2.199.797 de lei, din care 2.148.804 de lei sunt fonduri nerambursabile din surse europene şi de la bugetul de stat.

Lucrările vor fi gata până la 31 ianuarie 2021, a menţionat sursa citată.

Prin proiect, va fi extins şi modernizat un imobil din Miercurea Ciuc, unde vor fi oferite două tipuri de servicii sociale. Corpul clădirii existente va fi reparat şi reabilitat, iar modificările structurale vor include extinderea acestuia, amenajarea unor grupuri sanitare pentru public şi personal, realizarea incintei pentru centrala termică şi înfiinţarea spaţiului destinat unităţii de îngrijire la domiciliu.

„Se va reabilita anvelopa clădirii existente şi se va interveni la îmbunătăţirea întregului aspect exterior al clădirii. În toate spaţiile este prevăzută o nouă instalaţie electrică, realizată conform necesităţilor funcţionale, fiind prevăzută şi instalarea unui sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice, cu contorizare bidirecţională. Prepararea apei calde pentru consum menajer se va realiza prin intermediul centralei termice cu combustibil gazos şi prin intermediul unui sistem de panouri solare. Sistemul este astfel proiectat încât să acorde prioritate producerii din energie solară şi numai dacă este necesar va intra în funcţiune producerea clasică”, a mai arătat ADR Centru, în comunicatul citat.

Redactia

Articole recente

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

Mai multe articole de același fel

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, ales candidatul UDMR la preşedinţia CJ

În cursa pentru alegerea candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita s-au înscris, pe lângă Bíró Barna Botond, actualul preşedintele al CJ Harghita, Borboly Csaba, aflat la al patrulea mandat, precum şi al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.