O petiţie cu peste 1.800 de semnături, prin care se cere patronilor brutăriei din Ditrău să nu mai angajeze forţă de muncă străină şi să prezinte actele privind calificarea profesională a primilor doi angajaţi din Sri-Lanka, a fost depusă astăzi de preotul catolic şi de mai multe persoane la primăria din localitate. Tot astăzi, cel de-al treilea muncitor din Sri-Lanka a ajuns la brutărie, contractul cu firma de recrutare având stipulată aducerea unui număr total de 7 muncitori străini.

Primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, a declarat că petiţia a fost depusă de preot şi de mai multe persoane şi este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar şi patronilor brutăriei. Semnatarii petiției cer patronilor brutăriei să prezinte localnicilor copii după actele privind calificarea profesională a primilor doi angajaţi din Sri-Lanka.

„A fost depusă, marţi, o petiţie la Primăria Ditrău semnată de peste 1.800 de locuitori ai comunei, după cum au promis în urma adunării săteşti care a avut loc în 1 februarie la Căminul Cultural. Petiţia a fost depusă de preot şi de mai mulţi oameni şi este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar şi patronilor brutăriei”, a declarat Puskas Elemer, primarul comunei Ditrău, citat de Mediafax.

„Să nu angajeze forţă de muncă străină în situaţia în care rata şomajului în comuna Ditrău depăşeşte 2% şi să contribuie, astfel, la prevenirea imigrării tinerilor”, se mai arată în document.

De asemenea, în petiţie se mai solicită patronilor brutăriei din Ditrău să îşi ceară scuze de la locuitorii comunei pentru prejudiciul adus reputaţiei lor, dar şi de la preotul capelan, care a acceptat rolul de mediator al situaţiei doar la cererea credincioşilor.

„Solicităm ca angajatorul să aibă în vedere şi să respecte în primul rând liniştea, respectul de sine şi interesele publice, cultul religios şi tradiţiile locuitorilor din Ditrău. Să sprijine înfiinţarea unui sindicat al angajaţilor din comună. Să despăgubească angajaţii prejudiciaţi şi jigniţi, în mod retroactiv pentru 5 ani, şi să plătească concediile de odihnă anuale, să compenseze orele de muncă suplimentare conform legii, să efectueze control intern cu privire la declararea orelor de muncă prestate şi să achite eventualele compensaţii pentru orele de muncă nedeclarate”, se mai arată în petiţie.

Ca răspuns, directoarea fabricii de pâine, Köllő Katalin, a declarat că sunt în curs de întocmire documentele necesare pentru angajarea celui de-al treilea muncitor sri-lankez, astfel că, începând de joi, Dayan – un tânăr muncitor sri-lankez în vârstă de 24 ani – va începe să lucreze la brutărie alături de compatrioţii Piumal şi Mahinda, după care va merge la secţia de patiserie a brutăriei, întrucât are experienţă în acest domeniu.

Directoarea fabricii de pâine a mai spus că, deocamdată, situaţia în comună este liniştită, dar că vânzările de pâine în zonă au scăzut cu 50%, pentru că mai sunt oameni, în special în vârstă, care “nu mănâncă pâine de la migranţi”.

Despre sosirea celorlalţi patru muncitori din Nepal, Köllő Katalin a spus că încă nu ştie o dată exactă, întrucât aceştia aşteaptă să primească viza.

Şi reprezentanţii firmei de recrutare au postat astăzi, pe o reţea de socializare, că cel de-al treilea muncitor din Sri Lanka este bucuros că a ajuns într-o ţară atât de frumoasă precum România.

“Dayan a aterizat astăzi (luni n.r.) la Otopeni! El este din Sri Lanka şi are ca destinaţie Ditrău. Este nerăbdător să îşi vadă colegii şi bucuros că a ajuns într-o ţară atât de frumoasă, despre care a auzit lucruri bune”, au scris reprezentanţii firmei de recrutare pe pagina de socializare.

Cazul brutăriei din Ditrău a ajuns în atenţia publicului după ce localnicii s-au revoltat împotriva celor doi angajaţi srilankezi.Peste 300 de persoane au participat la Căminul Cultural din Ditrău la o adunare populară unde s-a discutat situaţia angajării celor doi cetăţeni din Sri Lanka la brutăria din comună, oamenii insistând că nu vor emigranţi în satul lor.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania