În plină alertă mondială în legătură cu noul coronavirus din China, o echipă de cercetători de la Spitalul General din Massachusetts (MGH) au descoperit o proteină care ar putea fi un adevărat „călcâi al lui Ahile” pentru orice virusuri, deschizând astfel calea către un vaccin universal. Cercetările medicilor americani sugerează că proteina Argonaute 4 (AGO4) joacă un rol cheie în protejarea celulelor împotriva infecțiilor virale, scrie eurekalert.org.

Până în prezent pentru AGO4 au existat puține dovezi că ar juca un rol atât de important, dar echipa de la MGH, condusă de Kate L. Jeffrey, a reușit să descifreze limbajul ascuns al acestei proteine.

În mod specific, această proteină este unic antivirală în celulele imunitare ale mamiferelor. Cercetarea a urmărit efectele anti-virale ale mai multor proteine de acest tip, constatând că numai celulele care erau deficiente în AGO4 erau „hiper-sensibile” la infecții virale. Cu alte cuvinte, nivelurile scăzute de AGO4 fac ca celulele mamiferelor să fie mai probabil infectate.

Cercetătorii MGH sugerează că creșterea nivelului de AGO4 ar putea ajuta sistemul imunitar pentru a se proteja împotriva mai multor tipuri de viruși.

„Scopul este să înțelegem cum funcționează sistemul nostru imunitar, astfel încât să putem crea tratamente care să funcționeze împotriva unei serii largi de viruși, mai degrabă decât doar vaccinuri împotriva unuia anume”, a declarat Kate L. Jeffrey.

Studiile asupra șoarecilor infectați de gripă au arătat că animalele cu deficit de AGO4 au un nivel semnificativ mai mare de infecții comparativ cu ceilalți.

”Următorul pas ar fi să determinăm cât de mare este spectrul de acțiune și apoi să descoperim cum să stimulăm AGO4 pentru a ne proteja protecția împotriva infecțiilor virale”, a spus Jeffrey.

Despre Spitalul General din Massachusetts

Spitalul General din Massachusetts, fondat în 1811, este cel mai mare și mai important spital didactic al Școlii Medicale Harvard. Institutul de Cercetare MGH conduce cel mai mare program de cercetare bazat pe spitale din SUA, cu un buget anual de cercetare de peste 1 miliard de dolari și cuprinde peste 8.500 de cercetători care lucrează în peste 30 de institute, centre și departamente. În august 2019, MGH a fost din nou numit # 2 în țară de către News & World Report din SUA în lista sa „Cele mai bune spitale din America”.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.