Muzeul Țării Crișurilor aduce la Oradea expoziția Que Viva Picasso!, care prezintă peste 120 de litografii și heliogravuri avându-l ca autor pe celebrul artist plastic spaniol Pablo Picasso.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Lucrările fac parte din colecția particulară de artă a lui Thomas Emmerling. Această expoziție a mai fost prezentată în mai multe țări din Europa (Austria, Polonia, Slovacia), dar și în câteva muzee din România: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul de Artă din Timișoara, Palatul Cantacuzino din Bușteni, bucurându-se de un mare succes.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 14 februarie, de la ora 17.00. Expoziția va rămâne pe simezele Muzeului Țării Crișurilor până în 29 martie anul acesta.

Potrivit reprezentanților muzeului, expoziția este împărțită pe 5 serii de litografii și gravuri. L’espace et la flûte cuprinde 12 litografii ale lui Picasso care au fost sursa de inspirație a poetului Jean Tardieu pentru creațiile sale literare reunite într-o carte cu același titlu, publicată la Paris, în 1958. În cadrul expoziției, alături de cele 12 litografii, va fi prezentată și ediția din anul 1959 a cărții, publicată la Zürich. Les menines et la vie cuprinde 58 de heliogravuri parțial color care sunt o interpretare după faimoasa pictură a lui Diego Velázquez, Las Meninas, suită de lucrări realizate de Picasso în 1957, în timpul unei șederi în Franța, pe care acesta a oferit-o orașului Barcelona, iar Muzeului Picasso de aici privilegiul de a o include integral în expoziția sa permanentă. Alături de heliogravurile care ne prezintă seria „Las Meninas”, în expoziția de la Oradea va fi prezentată și cartea Les Menines et la vie a lui Jaume Sabartés, prietenul și secretarul său, a cărei sursă de inspirație au fost lucrările lui Picasso. Seria Toros y Toreros cuprinde 16 litografii care reproduc desenele, realizate în cerneală, creion și pastel de Pablo Picasso între anii 1957 şi 1959. În expoziție se află și ediția din anul 1961 a cărții Toros y Toreros, publicată la Editura Cercle d’Art, Paris, în 1961. Cartea a apărut în același an și la Barcelona, la Editura Gustavo Gili. În ambele publicații, desenele lui Pablo Picasso însoțeau textele; Le mémoire d’homme cuprinde 9 litografii alb-negru care au fost publicate în volumul cu același titlu (1950), rezultat al unui proiect de colaborare între scriitorul Tristan Tzara, întemeietor al curentului dadaist, și Pablo Picasso; Din seria Picasso de 1916-1961 fac parte 24 de litografii alb-negru expuse alături de volumul scriitorului Jean Cocteau, având același titlu.

În expoziție mai este prezentă o litografie cu titlul „Don Quijote”, care reia desenul lui Picasso realizat, în 1955, pentru revista „Les Lettres françaises”. Artistul a mai abordat acest subiect pentru realizarea unui afiș care a figurat în Expoziția hispano-americană de la Galeria „Henry Tronche” (Paris, 1951). Muzeul Picasso din Barcelona deține două variațiuni litografice ale afișului expus la Paris, intitulate „Don Quijote și Sancho Panza”, realizate în același an, ambele dedicate lui Jaume Sabartés. Expoziția conține şi două dintre cele mai cunoscute afișe realizate cu concursul Imprimeriei Mourlot din Paris. Afișul „Les Menines” a fost desenat integral de către Pablo Picasso, iar ulterior, editat de Galeria Louise Leiris cu ocazia expoziției pe care Picasso a avut-o la această galerie în perioada 22 mai -27 iunie 1959. Afișul „Congrès National du mouvement de la Paix” a fost, de asemenea, desenat de Pablo Picasso în luna decembrie 1961 și a fost publicat, în 1962, de Imprimeria Mourlot.

(FOTO CREDIT: pablopicasso.org)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania