Asociația Pro Infrastructură (API), cea mai importantă organizație nonprofit din România care monitorizează proiectele majore de infrastructură, solicită Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să plătească urgent toate restanțele către constructorii care lucrează pe șantierele de autostrăzi și reabilitări de drumuri naționale.

Reprezentanții API susțin că unul dintre principalele motive din cauza cărora construcția de drumuri noi și modernizarea celor existente înaintează foarte greu este plata facturilor către constructori cu mari întârzieri. Printre cele mai afectate proiecte de infrastructură se numără: Autostrada A10 Sebeș – Turda, centura Satu Mare, giratoriul suspendat de pe DNCB în zona Berceni, reabilitarea DN 18 Baia Mare – Iacobeni, DN 76 Ionești-Vârfurile.

“Sunt doar câțiva antreprenori capabili să susțină din surse proprii un șantier complex de sute de milioane de lei. Așa că, în lipsa unei predictibilități financiare, aceștia reduc mobilizarea, muncind cu țârâita și întinzând lucrările pe ani de zile până când primesc banii cuveniți. Conform Registrului Operațiunilor Generatoare de Obligații de Plată al CNAIR, există facturi neachitate aferente investițiilor majore care datează chiar de la începutului anului trecut”, semnalează Asociația Pro Infrastructură.

ONG-ul solicită CNAIR să urgenteze plata tuturor restanțelor, argumentând că, în condițiile în care ritmul de execuție este total nesatisfăcător, nu trebuie puse frâne suplimentare puținelor șantiere pe care se lucrează.

(Foto credit: Capturi video dronă Ziarul Unirea)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania