Asociația Pro Infrastructură (API), cea mai importantă organizație nonprofit din România care monitorizează proiectele majore de infrastructură, solicită Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să plătească urgent toate restanțele către constructorii care lucrează pe șantierele de autostrăzi și reabilitări de drumuri naționale.

Reprezentanții API susțin că unul dintre principalele motive din cauza cărora construcția de drumuri noi și modernizarea celor existente înaintează foarte greu este plata facturilor către constructori cu mari întârzieri. Printre cele mai afectate proiecte de infrastructură se numără: Autostrada A10 Sebeș – Turda, centura Satu Mare, giratoriul suspendat de pe DNCB în zona Berceni, reabilitarea DN 18 Baia Mare – Iacobeni, DN 76 Ionești-Vârfurile.

“Sunt doar câțiva antreprenori capabili să susțină din surse proprii un șantier complex de sute de milioane de lei. Așa că, în lipsa unei predictibilități financiare, aceștia reduc mobilizarea, muncind cu țârâita și întinzând lucrările pe ani de zile până când primesc banii cuveniți. Conform Registrului Operațiunilor Generatoare de Obligații de Plată al CNAIR, există facturi neachitate aferente investițiilor majore care datează chiar de la începutului anului trecut”, semnalează Asociația Pro Infrastructură.

ONG-ul solicită CNAIR să urgenteze plata tuturor restanțelor, argumentând că, în condițiile în care ritmul de execuție este total nesatisfăcător, nu trebuie puse frâne suplimentare puținelor șantiere pe care se lucrează.

(Foto credit: Capturi video dronă Ziarul Unirea)

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.