13.7 C
Cluj-Napoca

Turnul bisericii fortificate din Saschiz va putea fi vizitat începând din mai

Publicat:

Turnul bisericii fortificate din Saschiz, construit în secolul al XV-lea, despre care se spune că a fost model pentru actualul Turn cu Ceas din Cetatea Medievală Sighişoara, va putea fi vizitat de către turişti la finalizarea lucrărilor de restaurare, preconizată în luna mai, transmite Agerpres.

Construcţia Bisericii “Sfântul Ştefan” din Saschiz a început în anul 1493, pe locul unei bazilici romane, şi este construită în stil gotic. Turnul de apărare are un aspect masiv şi are prevăzute niveluri cu guri de tragere, fiind construit la o distanţă de circa 10 metri de sacristie. Fortificaţia săsească a fost construită între secolele al XIV-lea şi al XV-lea, cu ziduri înalte până la 9 metri, din care se mai păstrează doar o parte.

“Povestea a început în 2005, a fost un proiect al Ministerului Culturii de restaurare a bisericii, care este inclusă în Patrimoniul UNESCO. Ministerul Culturii a început fnanţarea şi s-a dorit restaurarea bisericii şi a turnului. Biserica a fost cumva finalizată în 2009, dar având în vedere că ne-a lovit criza, s-a renunţat la finanţarea turnului, care era destul de şubred. Am căutat fonduri pe la diverse instituţii şi am reuşit să accesăm fonduri europene. Valoarea totală a lucrărilor de restaurare a turnului se ridică la 600.000 euro, iar valoarea pe hârtie este undeva la 520.000 euro. Stadiul lucrărilor este la 90% şi sper ca în luna mai să terminăm şi cu recepţia lucrării”, a declarat curatorul Parohiei Evanghelice din Saschiz, Johann Schaaser, pentru sursa citată.

Potrivit curatorului, turnul a fost reabilitat complet, începând cu stabilizarea structurii prin legarea pereţilor, care aveau fisuri care datau de circa 150 de ani, până la scara interioară din stejar, care a fost înlocuită.

“Toată lumea a crezut că turnul nostru va crăpa cu totul, dar era o crăpătură de suprafaţă, fiindcă zidurile au 2,5 metri lăţime. Crăpătura părea mare, dar era doar de suprafaţă. S-au construit etaje noi, s-a construit o nouă scară, acoperişul a fost complet restaurat, ţigla a fost schimbată precum şi tabla care era destul de deteriorată. În plus, a fost introdusă electricitatea. Din păcate, în proiectul pe fondurile europene nu au fost incluse detaliile tehnice, din diferite motive. Ne-am dat seama că de fapt proiectanţii au uitat, nu a fost inclusă statueta ‘Bogdan’, clopotele nu au fost incluse, ceasul nu a fost inclus şi nici picturile. Consiliul Local Saschiz ne-a ajutat să restaurăm două picturi. La ceas şi pentru ‘Bogdan’ am primit o donaţie din partea unei firme germane din localitate, statueta va primi cizme noi. Ceasul care a fost introdus în turn în 1818 are multe pinioane uzate, partea tehnică e afectată şi e destul de costisitor, aşa că mai căutăm fonduri”, a precizat Johann Schaaser.

Curatorul parohiei a subliniat că majoritatea statuetelor din tunurile sau din bisericile săseşti poartă nume româneşti, “Bogdan” sau “Mişu”, dar nu se ştie de ce, şi cert este că la Saschiz, atunci când ceasul din turn era funcţional, “Bogdan” bătea gongul din sfert în sfert de oră.

“Construcţia turnului a început undeva după anul 1400, dar era mult mai mic, apoi s-a tot înălţat, a avut mai multe intervenţii de-a lungul istoriei, ultima a fost în 1832, aşa cum se vede pe acoperiş. În 1795 a avut loc un incendiu mare în Saschiz, care a ars tot satul, în 30 de ani oamenii au fost nevoiţi să îşi reconstruiască casele şi, ulterior, au pus un acoperiş nou pe turn, de aceea apare anul 1832. După actuala restaurare, după luna mai, după recepţie, turnul va fi vizitabil pentru turişti”, a arătat Schaaser.

Curatorul Parohiei Evanghelice din Saschiz susţine că, pentru restaurarea întregului ansamblu, biserică-turn, ambele parte a patrimoniului UNESCO, a fost nevoie de demersuri care au durat aproape 15 ani, atât pe fondul crizei economice din 2009, dar şi din cauza birocraţiei excesive în atragerea fondurilor europene.

Comuna Saschiz a fost menţionată documentar pentru prima oară în perioada 1305-1310, iar în anul 1419 figura ca oraş cu mai multe bresle, dintre care cele mai vestite erau cele ale cizmarilor, tâmplarilor, olarilor şi zugravilor.

Pe lângă Biserica Evanghelică “Sfântul Ştefan” şi Turnul cu Ceas, construite în secolul al XV-lea, în comuna Saschiz există şi o Cetate Ţărănească ridicată în secolul al XIV-lea, aflată, de asemenea, în restaurare, precum şi zeci de alte clădiri de patrimoniu.

Sursa text și foto: Agerpres

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img