Exponatul lunii februarie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva este un aparat de fotografiat cu burduf, fabricat între anii 1933 și 1942.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit specialiștilor muzeului, este vorba despre un aparat “AGFA Billy-Record cu lentile Anastigmat Jgestar”, cu diafragma cuprinsă între 1:8.8 și 1:16 mm. Aparatul este însoțit de două role de film în format lat și de mai multe fotografii (6×9 cm), realizate cu asemenea role. Aceste piese aduc indicii suplimentare despre interesul arătat de hunedoreni artei fotografice.

Exponatul poate fi văzut în spaţiul special amenajat şi dedicat proiectului “Exponatul lunii” din holul muzeului devean, pe tot parcursul lunii februarie, de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

“Fotografiile expuse sunt doar câteva dintre cele realizate cu mai sus menționatul aparat de fotografiat, de către un fotograf amator (mai precis fără atelier fotografic), de profesie farmacist, Mircea Pompiliu Selmerean. Una dintre ele redă un instantaneu surprins la un eveniment organizat la Complexul Memorial „Aurel Vlaicu” (situat în satul Binținți, orașul Geoagiu, județul Hunedoara), în fotografie fiind imortalizați mai mulți participanți care s-au grupat în fața bustului aviatorului, bust realizat în 1933 de către sculptorul Ion Dumitriu-Bârlad. Mai multe fotografii sunt semnate “Foto: Pompi”, ele redând personaje, peisaje sau aspecte de arhitectură locală din localiatatea unde și-a petrecut copilăria farmacistul-fotograf (Șibot, azi în județul Alba), dar și din mai multe locuri prin care l-au purtat pașii pe autor”, explică dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III în cadrul  Secției de Istorie și Artă a MCDR Deva. 

Născut pe 17 februarie 1924, Mircea Pompiliu Selmerean urmează școala primară la Șibot (1930-1935), apoi cursurile Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăștie (1935-1943). Începe studiile la Facultatea de Farmacie la București, dar le încheie la Cluj, în 1948. Anul următor, în urma unei delațiuni prin care a fost acuzat că nu a specificat că ar fi fost membru al Partidului Național Țărănesc este condamnat la opt ani de închisoare. Trece prin închisorile de la Cernavodă Port, Aiud, Gherla, Oradea ș.a., dar și prin lagărul de muncă „Peninsula”, lângă Valea Neagră (Canalul Dunăre – Marea Neagră). În 1957 este eliberat și începe să practice meseria de farmacist și să-și dedice timpul liber pasiunii pentru fotografie.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania