fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂUn aparat de fotografiat din prima jumătate a secolului XX, exponatul lunii...

Un aparat de fotografiat din prima jumătate a secolului XX, exponatul lunii la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

Publicat în

spot_img
spot_img

Exponatul lunii februarie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva este un aparat de fotografiat cu burduf, fabricat între anii 1933 și 1942.

Potrivit specialiștilor muzeului, este vorba despre un aparat “AGFA Billy-Record cu lentile Anastigmat Jgestar”, cu diafragma cuprinsă între 1:8.8 și 1:16 mm. Aparatul este însoțit de două role de film în format lat și de mai multe fotografii (6×9 cm), realizate cu asemenea role. Aceste piese aduc indicii suplimentare despre interesul arătat de hunedoreni artei fotografice.

Exponatul poate fi văzut în spaţiul special amenajat şi dedicat proiectului “Exponatul lunii” din holul muzeului devean, pe tot parcursul lunii februarie, de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

“Fotografiile expuse sunt doar câteva dintre cele realizate cu mai sus menționatul aparat de fotografiat, de către un fotograf amator (mai precis fără atelier fotografic), de profesie farmacist, Mircea Pompiliu Selmerean. Una dintre ele redă un instantaneu surprins la un eveniment organizat la Complexul Memorial „Aurel Vlaicu” (situat în satul Binținți, orașul Geoagiu, județul Hunedoara), în fotografie fiind imortalizați mai mulți participanți care s-au grupat în fața bustului aviatorului, bust realizat în 1933 de către sculptorul Ion Dumitriu-Bârlad. Mai multe fotografii sunt semnate “Foto: Pompi”, ele redând personaje, peisaje sau aspecte de arhitectură locală din localiatatea unde și-a petrecut copilăria farmacistul-fotograf (Șibot, azi în județul Alba), dar și din mai multe locuri prin care l-au purtat pașii pe autor”, explică dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III în cadrul  Secției de Istorie și Artă a MCDR Deva. 

Născut pe 17 februarie 1924, Mircea Pompiliu Selmerean urmează școala primară la Șibot (1930-1935), apoi cursurile Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăștie (1935-1943). Începe studiile la Facultatea de Farmacie la București, dar le încheie la Cluj, în 1948. Anul următor, în urma unei delațiuni prin care a fost acuzat că nu a specificat că ar fi fost membru al Partidului Național Țărănesc este condamnat la opt ani de închisoare. Trece prin închisorile de la Cernavodă Port, Aiud, Gherla, Oradea ș.a., dar și prin lagărul de muncă „Peninsula”, lângă Valea Neagră (Canalul Dunăre – Marea Neagră). În 1957 este eliberat și începe să practice meseria de farmacist și să-și dedice timpul liber pasiunii pentru fotografie.

Redactia

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel